Президент України призупинив громадянство 13 священників УПЦ МП — ЗМІ

Дата: 08 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський призупинив громадянство 13 священників православної церкви Московського патріархату, серед яких представники Донецької, Кримської, Роменської, Одеської та Буковинської єпархій.  

Про це пише LB.ua з посиланням на власні джерела у владі.

Джерело: vezha.ua

У виданні наголосили, що громадянство, за їхніми даними, призупинено указом №898/2022 від 28.12.2022, проте документ не оприлюднили офіційно на сайті президента, оскільки він містить персональну інформацію.

Журналісти LB.ua, також з посиланням на власні джерела, уточнили, що йдеться про призупинення громадянства таких представників УПЦ МП:

Єлецьких Анатолій Іванович — митрополит Тульчинський і Брацлавський Іонафан, якому СБУ вручила підозру у держзраді;

Аніцой Сергій Леонідович вікарій Тульчинської єпархії, єпископ Ладижинський Сергій, на якого, за даними LB.ua, записано усе майно Іонафана;

Вініченко Володимир Семенович архієпископ Новоазовський Варсонофій (Донецька єпархія);

Градомський Віктор Анатолійович — протоієрей Віктор, настоятель храму Олександра Невського (Одеська єпархія);

Доненко Микола Миколайович вікарний архієрей, єпископ Ялтинський Нестор;

Єгоренко Валентин Володимирович — митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій (СБУ проводила обшуки у нього та знайшла російські паспорти “керівництва єпархіальних структур”, зокрема і його; було повідомлення про виявлення в єпархіальних комп’ютерах дитячої порнографії, триває слідство);

Масленніков Олексій Олександрович — митрополит Роменський і Буринський Іосиф (Роменська єпархія);

Середній Іван Петрович митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней;

Скобіола Андрій Петрович — архієпископ Волноваський Амвросій, вікарій Донецької єпархії, настоятель Святовасилівського чоловічого монастиря;

Таранов Олександр Борисович — архієпископ Ровеньківський і Свердловський Аркадій (колаборант, втік до Росії);

Швець Ростислав Пилипович — митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар;

Шинкарьов Віктор Сергійович — архієпископ Костянтинівський Паїсій;

Яковенко Ігор Федорович — митрополит Святогірський, вікарій Донецької єпархії, намісник Свято-Успенської Святогірської лаври.

Видання повідомило, що повідомлення про втрату громадянства зазначеними особами отримала Державна міграційна служба. Надалі всіх названих вище осіб можуть депортувати з України.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що СБУ викрила диякона однієї з церков Запорізької єпархії УПЦ МП, який публічно схвалював проведення незаконного референдуму щодо “приєднання” регіону до складу РФ. Крім того, у своїх “дописах” в соцмережах він взагалі заперечував існування українського народу, його мови та культури.

Також правоохоронці проводили контррозвідувальні заходи на об’єктах УПЦ МП у Херсонській, Черкаській, Житомирській та Волинській областях. На території єпархій виявили російські паспорти, прокремлівську літературу, “документи” окупаційних адміністрацій і прапори так званих “ЛДНР”.

А в листопаді 2022 року у Свято-Миколаївському соборі міста Чернівці працівники СБУ провели обшуки й виявили докази співпраці Чернівецько-Буковинської єпархії Московського патріархату з окупантами. Крім того, правоохоронці знайшли документи, які підтверджують наявність російського громадянства в керівництва єпархіальних структур. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter