Агітував за “приєднання” Запоріжжя до Росії: правоохоронці викрили чергового диякона УПЦ МП

Дата: 10 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Служба безпеки викрила чергового диякона однієї з церков Запорізької єпархії УПЦ МП, який публічно схвалював проведення незаконного референдуму щодо “приєднання” регіону до складу РФ. Крім того, у своїх “дописах” в соцмережах він взагалі заперечував існування українського народу, його мови та культури. 

Про це повідомляє СБУ. 

Фото: Служба безпеки України

Він активував профіль у заблокованій соцмережі “Вконтакте” і від свого імені “репостив” заклики прокремлівських блогерів на підтримку фейкового референдуму. Коментуючи російські публікації, він агітував людей прийти на “виборчі дільниці” і “проголосувати” на користь Росії.

Крім того, у своїх “дописах” клірик ставив під сумнів державний суверенітет і територіальну цілісність України у міжнародно визнаних кордонах. Матеріали для своїй публікацій він брав з пропагандистських пабліків російської соцмережі, зокрема “Русская весна”. 

Ініційована СБУ незалежна експертиза опублікованих матеріалів підтвердила підривну діяльність чоловіка. Під час обшуків за місцем його проживання правоохоронці виявили комп’ютерну техніку з доказами злочинів.

Наразі клірику повідомили про підозру за ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників) та ч. 1 ст. 161 (умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, релігійної ворожнечі) КК України. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу.

Нагадаємо, що напередодні Комітет Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики підтримав три законопроєкти, які стосуються діяльності Московського патріархату в Україні. В одному з них пропонується заборонити на території України діяльність Російської православної церкви, релігійних організацій, які безпосередньо або як складові частини іншої релігійної організації входять до структури РПЦ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter