Комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт про заборону РПЦ і передання двох лавр до ПЦУ

Дата: 09 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Комітет Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики підтримав три законопроєкти, що стосуються діяльності Московського патріархату в Україні. 

Про це повідомив народний депутат Микола Княжицький.

Патріарх Кирил, Сергій Шойгу та Володимир Путін. Фото: РПЦ

Так, ідеться про такі законопроєкти:

  • №8221 щодо заборони РПЦ та підлеглих їй структур;
  • №8012 – звернення Верховної Ради до Кабінету міністрів щодо передання в безоплатне користування комплексів споруд Почаївської Успенської лаври та Києво-Печерської лаври Православній церкві України;
  • №8262 щодо спрощення переходу з так званої УПЦ до ПЦУ.

Примітно, що в першому з перелічених пропонується заборонити на території України діяльність Російської православної церкви, релігійних організацій, які безпосередньо або як складові частини іншої релігійної організації входять до структури РПЦ.

Також у ньому йдеться про заборону релігійних центрів, які входять до складу чи мають підлеглість у канонічних, організаційних чи інших питаннях до РПЦ. 

Нагадаємо, що на початку грудня Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО “Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”.

Згідно з цим рішенням, наприклад, у двомісячний строк до парламенту мають внести законопроєкт щодо унеможливлення діяльності афілійованих з центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій. 

Читайте також: Чому закон про заборону Московського патріархату не працюватиме і як зробити краще

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter