У єпархіях УПЦ МП виявили російські паспорти, “перепустки федеральних радників РФ” та прапор “Новоросії”

Дата: 08 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці завершили контррозвідувальні заходи на об’єктах УПЦ МП у Херсонській, Черкаській, Житомирській та Волинській областях. На території єпархій виявили російські паспорти, прокремлівську літературу, “документи” окупаційних адміністрацій і прапори так званих “Л/ДНР”.

Про це повідомили в Службі безпеки України.

“Встановлено, що під час захоплення Херсона місцевий архімандрит – настоятель Успенського собору був присутній у кремлівській залі під час оголошення анексії чотирьох українських регіонів. За декілька днів до звільнення міста священник у супроводі російських загарбників утік до тимчасово окупованих районів Півдня України”, – йдеться в повідомленні.

На території Успенського собору співробітники СБУ знайшли колекцію ікон, викрадених росіянами з будинку почесного консула Литовської Республіки під час окупації Херсона. Також виявили перепустки на ім’я “федерального радника військово-цивільної адміністрації РФ” і російські паспорти місцевих священників. Примітно, що вони отримали їх цього року під час тимчасової окупації Херсона.

За викритими фактами розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Крім цього, у Красногірському Свято-Покровському жіночому монастирі на Черкащині виявили прапор так званої “Новоросії” та бібліотеку з пропагандистською літературою російських авторів.

А на території чоловічого монастиря Овруцько-Коростенської єпархії і скиту в Житомирській області викрили колишніх правопорушників, які підтримують зв’язок з абонентами РФ. Наразі ці контакти перевіряє СБУ.

Крім того, у монастирі Житомирщини виявили особу, яка з 2020 року перебуває в загальнодержавному розшуку як безвісти зникла.

Під час огляду приміщень Свято-Миколаївського Милецького монастиря знайдено тексти молитов за Росію та російські “підручники”, в яких вихваляють кремлівський режим.

Нагадаємо, що в листопаді у Свято-Миколаївському соборі міста Чернівці працівники СБУ провели обшуки й виявили докази співпраці Чернівецько-Буковинської єпархії Московського патріархату з окупантами. Крім того, правоохоронці знайшли документи, які підтверджують наявність російського громадянства в керівництва єпархіальних структур. 

Також правоохоронці завершили безпекові заходи, які проводили на території Свято-Кирило-Мефодіївського жіночого монастиря Мукачівської єпархії УПЦ МП на Закарпатті. Понад 20 осіб пройшли поглиблені контррозвідувальні опитування, зокрема з використанням поліграфа.

Там правоохоронці виявили книжки ксенофобського змісту з образливими вигадками про інші національності та релігії. У знайдених брошурах заперечується право України на незалежність, і наголошується, що Росію, Україну та Білорусь “не можна розʼєднувати”.

Обшуки єпархій УПЦ МП почалися після того, як у мережі оприлюднили відео, на якому видно, що в Києво-Печерській лаврі співають проросійські пісні та моляться за Росію. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter