До України вдалося повернути ще трьох незаконно вивезених росіянами дітей

Дата: 07 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Україні вдалося повернути двох підлітків – Ігоря та Василя – з території Російської Федерації та восьмирічного Сашка з тимчасово окупованої території України.

Про це повідомляють Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та Омбудсман Дмитро Лубінець.

У Мінреінтеграції розповіли, що Ігор та Василь – двоюрідні брати. Один з них – 15-річний хлопчик, за якого понад три місяці йшла боротьба.

Фото: minre.gov.ua

“Ігор та його мама Наталія – мешканці Херсона. Коли в місто прийшли війна й окупація, мама намагалася врятувати дитину, кудись його вивезти. Однак вирватися на територію вільної України було майже неможливо. Натомість окупанти підступно запропонували доправити хлопця в Анапу – буцімто “на оздоровлення”, йдеться в повідомленні.

Наталія погодилась і підписала документи. Коли схаменулася, було вже пізно.

Їй не віддавали дитину. Ба більше, хлопця використали як заручника. З ним провели психологічну та “виховну” роботу, намагаючись назавжди відлучити від матері та Батьківщини. За таких умов переконати Ігоря повернутися додому вимагало неймовірних зусиль, зауважують у Мінреінтеграції.

“Ворог мститься українцям за свої поразки й робить усе, щоб зруйнувати Україну зсередини, розірвати сім’ї. Ці нелюди прикриваються нашими дітьми. Закликаю всіх батьків: не вірте жодному їхньому слову, нічого не підписуйте, ні в якому разі не віддавайте їм дітей – навіть коли вас будуть запевняти, що це для їхньої ж безпеки. Вони використовують їх для шантажу й “торгів”, – звернулась  із застереженням віцепрем’єрка України Ірина Верещук.

Як додали у відомстві, коли Ігор та його брат урешті опинилися вдома, то зізналися, що це був найщасливіший день у їхньому житті.

Водночас Дмитро Лубінець розповів, що наприкінці лютого до Офісу Уповноваженого з прав людини надійшло звернення щодо повернення восьмирічного Сашка, який перебував на ТОТ України.

Фото: Д. Лубінець

“За кілька днів за сприяння та роботи працівників Офісу Омбудсмана Сашка зустріла бабуся. Нині хлопчик – в Україні!” – повідомив Омбудсман.

За даними Національного інформаційного бюро, нині вдалося повернути до України 307 українських дітей з понад 16 тисяч, депортованих з тимчасово окупованих територій України до Росії та Білорусі.

Раніше Дмитро Лубінець розповів, що росіяни перевиховують вивезених з України дітей у щонайменше 43 так званих “освітніх таборах”. Йдеться приблизно про 6 тисяч українських дітей.

Значну кількість дітей, які перебувають у цих таборах, вивезли з окупованих регіонів Донеччини та Луганщини, деяких – з Харківської, Херсонської та Запорізької областей.

Примусову депортацію українських дітей з ТОТ України здійснює компанія “Детям в руки”, яку очолює дитяча уповноважена РФ Марія Львова-Бєлова.

Також в організації примусової депортації українських дітей підозрюють омбудсмана Росії Тетяну Москалькову та співробітників її офісу. Зокрема, йдеться про передання представниками Європейського інституту омбудсмана двох українських дітей, які перебували в Австрії, представникам РФ.

Щоб ускладнити процес пошуку українських дітей та їхнє повернення до родин, росіяни змінюють їхні персональні дані: ім’я, прізвище та навіть вік. 

Росія також змінила своє національне законодавство, щоб полегшити процедуру всиновлення українських дітей російськими громадянами. 

Українських дітей розміщують у 57 регіонах Росії, зокрема в Сибіру.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки депортації українців на територію Російської Федерації та Білорусі, що сталися під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter