Примусову депортацію українських дітей здійснює компанія “Детям в руки”, яку очолює дитяча уповноважена РФ Марія Львова-Бєлова

Дата: 31 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Російські урядовці за допомогою збройних формувань так званих “ДНР” та “ЛНР” організували вивезення українських дітей з тимчасово окупованої території до РФ. Штаб “Детям в руки”, який здійснює депортацію українських дітей, здійснює свою роботу безпосередньо з російським командуванням – для цього Марія Львова-Бєлова особисто відвідує захоплені території.

Про це йдеться у розслідуванні OSINT-спільноти “Molfar”. 

Фото: Укрінформ

Офіційно Міноборони Росії заявляє про понад 300 тисяч дітей, що були примусово депортовані з тимчасово окупованих територій України. 

Своєю чергою, українські правозахисники підтверджують слова про 300 тисяч, і наголошують що кількість вивезених дітей може бути більшою, до 700 тисяч. Однак на офіційному рівні вдалось поіменно ідентифікувати лише 13 тисяч депортованих дітей. Дітей депортують у 57 регіонів Росії, зокрема на Сахалін.

Організація “Детям в руки” діє в рамках організації “Русская Гуманитарная Миссия”. Хронологія виникнення компанії така: у квітні з’являється перша згадка про штаб, потім у липні з’являється новина про відкриття штабу “Детям в руки” у так званій “ДНР” і вже в грудні звітується про відкриття штабу у Запорізькій області.

Розпочала місію Львова-Бєлова Марія, що є уповноваженою при президентові РФ з прав дитини. Крім неї відомо про 14 людей, які пов’язані зі штабом.

Фото: OSINT-спільнота “Molfar”

Схема взаємодії фонду та бойовиків виглядає наступним чином: спершу силовики “ДНР” знаходять дітей. Це можуть бути діти-сироти, які стали такими у результаті бойових дій. Або ж діти, чиї батьки, згідно з указом окупаційної влади, були позбавлені батьківських прав. Після цього бойовики передають дітей в штаб “Детям в руки”, який займається депортацією і подальшою долею дітей.  

Раніше ZMINA писала, що 19 грудня, у понеділок, до України вдалося повернути 16-річного Сергія, який майже вісім місяців перебував у РФ, де його “всиновила” російська родина. 

Відомо, що дитячий омбудсман Російської Федерації Марія Львова-Бєлова, яка приїжджала для спілкування з дітьми для пропагандистських ЗМІ, вирішила долю Сергія та інших вивезених українських дітей і відправила їх для всиновлення в російські сім’ї.

Нагадаємо, що Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter