Лубінець вийде з Європейського інституту омбудсмана через незаконне вивезення українських дітей з Австрії до РФ

Дата: 08 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради України із прав людини Дмитро Лубінець заявив, що вийде з Європейського інституту омбудсмана через незаконне вивезення з Австрії до Росії двох українських дітей. На знак протесту він демонстративно порізав членський квиток організації. 

Про це він повідомив на своїй сторінці в телеграмі

“Цей крок став наслідком того, що двох українських дітей, які перебували на території Республіки Австрія через російську збройну агресію, “правозахисник Європейського інституту Омбудсмана (ЄІО)” вивіз на територію РФ. За інформацією ЗМІ, це зробив доктор Йозеф Зігеле, генеральний секретар ЄІО, член правління ЄІО та заступник Омбудсмана Тіролю”, – зазначив Лубінець, додавши, що влада Австрії розпочала офіційне розслідування щодо дій Зігеле.

За словами Уповноваженого, такі дії є порушенням статей 49 та 50 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Вони, зокрема, забороняють здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території та зобовʼязують окупаційну державу вжити всіх необхідних заходів для полегшення процедури встановлення особи дітей та реєстрації їхніх сімейних зв’язків.

Так, відповідно до статті II Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року “Про запобігання злочину геноциду та покарання за нього”, насильницьке передання дітей однієї групи до іншої, є однією з ознак геноциду. 

Крім того, у Європейському інституті омбудсмана не провели внутрішнього розслідування та не застосували відповідних санкцій до Зігеле, вчинок якого, на думку Лубінця, суперечить меті заснування інституту та свідчить про його упередженість. Президент інституту Драган Мілков проігнорував запити українського Омбудсмана.

“Вважаю, що подібні дії шкодять національним інтересам України, у той час, коли продовжується кривава повномасштабна війна. Наголошую, що повернення кожної депортованої дитини є надскладним процесом, який потребує титанічних зусиль та часу!

Звернувся до колег, які є членами інституту, розглянути можливість негайного виходу з Європейського інституту омбудсмана та засудити дії його керівництва”, – додав Уповноважений.

Насамкінець він наголосив, що всі члени організації, які є прихильниками демократичних принципів, для яких права людини не є порожніми словами, не можуть залишатись осторонь цієї ситуації та продовжувати своє членство в Європейському інституті омбудсмана.

На сайті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини зазначається, що Європейський інститут омбудсмана заснували у 1982 році викладачі університету Інсбрука. Через 6 років товариство отримало статус міжнародної громадської організації.

Основними напрямами діяльності інституту є поширення та сприяння розвитку ідеї омбудсмана в Європі, підтримка наукових досліджень у цій сфері, сприяння обміну досвідом на національному, європейському і міжнародному рівнях.

Членами інституту є більшість європейських інституцій омбудсмена. У жовтні 1998 року до Європейського інституту омбудсмана прийняли Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, тоді цю посаду обіймала Ніна Карпачова.

Нагадаємо, що в січні посадовець австрійської землі Тіроль без консультації з відповідними українськими органами відправив до Москви двох українських підлітків віком 16 та 17 років у межах “возз’єднання сім’ї”, водночас відповідальні особи не поінформували про це українську владу. 

Співробітник, очевидно, діяв на прохання російської Уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової. Цей посадовець нібито мав інформацію від російського посольства про те, що матері цих двох молодих людей уже перебувають у Росії й хочуть возз’єднання сім’ї.

Водночас невідомо, чи матері українських підлітків перебувають у Росії добровільно. Так само невідомо, чи самі молоді люди погодилися на виїзд до РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter