В Україну повернулися 307 дітей, вивезених окупаційною владою до Росії та Білорусі, – генпрокурор Костін

Дата: 01 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Україна змогла повернути 307 дітей із понад 16 тисяч, депортованих з тимчасово окупованих територій України до Росії та Білорусі.

Про це повідомив генеральний прокурор Андрій Костін під час  зустрічі з Комісаркою Ради Європи з прав людини Дунею Міятович.

Андрій Костін та Дуня Міятович. Фото: Генеральна прокуратура

Він зазначив, що терор проти цивільного населення є навмисною стратегією Росії. 

“Одним з найбільш кричущих злочинів є примусова депортація українських дітей до Росії та Білорусі. У травні 2022 року Путін підписав указ про спрощену процедуру отримання російського громадянства для дітей з Донбасу, Запоріжжя та Херсона”, – сказав генпрокурор. 

За його словами, наразі підтверджена депортація понад 16 тисяч дітей, вдалося повернути 307 з них. Щоб зробити більше, необхідна допомога міжнародної спільноти.

“Маємо зупинити Росію та притягнути до відповідальності за ці кричущі порушення прав людини”, – наголосив генпрокурор.

ZMINA вже писала, що українських дітей розміщують у 57 регіонах Росії, зокрема в Сибіру.

За оцінюванням дослідників Лабораторії гуманітарних досліджень факультету охорони здоров’я Єльського університету, від 24 лютого 2022 року понад 6 тисяч українських дітей потрапили до таборів “ідеологічного перевиховання” та всиновлення. 

Значну кількість дітей, які перебувають у цих таборах, вивезли з окупованих регіонів Донеччини та Луганщини, деяких – з Харківської, Херсонської та Запорізької областей.

Примусову депортацію українських дітей з ТОТ України здійснює компанія “Детям в руки”, яку очолює дитяча уповноважена РФ Марія Львова-Бєлова.

Також в організації примусової депортації українських дітей підозрюють омбудсмана Росії Тетяну Москалькову та співробітників її офісу. Зокрема, йдеться про передання представниками Європейського інституту омбудсмана двох українських дітей, які перебували в Австрії, представникам РФ.

Щоб ускладнити процес пошуку українських дітей та їхнє повернення до родин, росіяни змінюють їхні персональні дані: ім’я, прізвище та навіть вік. 

Росія також змінила своє національне законодавство, щоб полегшити процедуру всиновлення українських дітей російськими громадянами. 


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки депортації українців на територію Російської Федерації та Білорусі, що сталися під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter