За офіційними даними Росія депортувала з України 16 тисяч дітей, але справжня кількість може бути значно більшою

Дата: 24 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

За офіційними даними за рік повномасштабної збройної агресії російські окупанти вивезли з України до РФ 16 тисяч 221 дитину. З них повернути вдалось 307 дітей.

Ці дані наводить Національне інформаційне бюро.

Ілюстративне фото. Джерело: vesti.ru

Проте у відомстві зауважують, що точну кількість вивезених дітей наразі встановити неможливо через активні бойові дії та тимчасову окупацію частини території України. А за даними з відкритих джерел, озвучених в РФ, Росія вивезла з України 738 тисяч дітей. 

Українські правозахисники також наголошують, що кількість вивезених дітей може бути більшою, до 700 тисяч. Однак на офіційному рівні вдалось поіменно ідентифікувати 16 тисяч 221 депортовану дитину.

Відомо, що дітей депортують у 57 регіонів Росії, зокрема у Сибір.

Примусову депортацію українських дітей з ТОТ України здійснює компанія “Детям в руки”, яку очолює дитяча уповноважена РФ Марія Львова-Бєлова.

Також в організації примусової депортації українських дітей підозрюють омбудсмана Росії Тетяну Москалькову та співробітників її офісу. Зокрема, йдеться про передання представниками Європейського інституту омбудсмана двох українських дітей, які перебували в Австрії, представникам РФ.

За оцінкою дослідників Лабораторії гуманітарних досліджень факультету охорони здоров’я Єльського університету, від 24 лютого 2022 року понад 6 тисяч українських дітей потрапили до таборів “ідеологічного перевиховання” та всиновлення. Це 43 заклади, у більшості з яких перебувають діти з України віком від 4 місяців до 17 років.

Значну кількість дітей, які перебувають у цих таборах, вивезли з окупованих регіонів Донеччини та Луганщини, деяких – з Харківської, Херсонської та Запорізької областей.

Створений окупантами сайт “Херсонка.ру” щодня публікує повідомлення про так звану евакуацію мешканців Херсонської області на територію Росії. Згідно з цими публікаціями, в лютому 2023 року вивозили мешканців міст Нова Каховка, Гола Пристань та Олешки, а також селищ Горностаївка і Велика Лепетиха.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки депортації українців на територію Російської Федерації та Білорусі, що сталися під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter