Омбудсмана Росії Москалькову підозрюють в організації депортацій українських дітей – Лубінець

Дата: 22 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Уповноважена з прав людини РФ Тетяна Москалькова та співробітники її офісу можуть бути особисто причетні до примусової депортації українських дітей. Зокрема, йдеться про передання представниками Європейського інституту Омбудсмана українських дітей, які перебували в Австрії, представникам РФ.

Про це розповів уповноважений Верховної Ради з питань захисту прав людини Дмитро Лубінець, повідомляє Суспільне.

Омбудсман Дмитро Лубінець. Джерело: Лубінець

За словами Лубінця, йдеться про вивезення двох українських дітей з території Австрії та передання їх у Москві безпосередньо представникам РФ.

“Ще у 2022 році представника РФ Тетяну Москалькову виключили з найбільшої світової організації омбудсманів. Про це, напевно, публічно не заявлялось, але ми робимо свою роботу. Я щиро вважаю, що всі представники країни-агресора, які мають відношення до скоєння воєнних злочинів різного характеру, а примусова депортація українських дітей – це є один з воєнних злочинів, який повинен юридично трактуватися як геноцид”, — заявив Лубінець.

Нагадаємо, двох українських дітей, які перебували на території Республіки Австрія через російську збройну агресію, правозахисник Європейського інституту Омбудсмана (ЄІО) вивіз на територію РФ. За інформацією ЗМІ, це зробив доктор Йозеф Зігеле, генеральний секретар ЄІО, член правління ЄІО та заступник Омбудсмана Тіролю. Такі дії є порушенням статей 49 та 50 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Вони, зокрема, забороняють здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території та зобов’язують окупаційну державу вжити всіх необхідних заходів для полегшення процедури встановлення особи дітей та реєстрації їхніх сімейних зв’язків. Припускають, що Зігеле діяв на прохання російської Уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової

20 лютого видання EUobserver повідомило, що за брехню про фільтраційні табори Тетяна Москалькова може потрапити під санкції ЄС. Укладачі санкційного переліку закидають їй заперечення існування фільтраційних таборів, через які, за їхніми даними, могло пройти від 900 тисяч до 1,6 мільйона українців, включно з тисячами дітей.

ZMINA розповідала, що за рік повномасштабного вторгнення Москалькову також щонайменше двічі ловили на поширенні брехні про українських військовополонених. 


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки депортації українців на територію Російської Федерації та Білорусі, що сталися під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter