В Україні створили 62 мобільні групи з протидії домашньому насильству

Дата: 24 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

В Україні діють 62 мобільні групи з протидії домашньому насильству, десять з них запрацювали у нинішньому році.

Про це повідомив представник Національної поліції Богдан Пасічник під час пресконференції, присвяченої старту щорічної міжнародної акції “16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства”, пише “Укрінформ”.

Богдан Пасічник. Джерело: “Укрінформ”

Він нагадав, що спеціальні підрозділи з протидії домашньому насильству створили в Україні 2021 року. Зараз вони працюють у всіх найбільших містах України.

За словами Пасічника, в порівнянні з минулим роком кількість звернень щодо домашнього насильства збільшилася, але “в цілому ми виходимо на кількість звернень, яка була до війни”.

Водночас представниця БО “Марш жінок” Оксана Гузь наголосила на тому, що рівень домашнього насильства в Україні щодо жінок і дівчат збільшився. На її переконання, зменшилась кількість жінок, які заявляють про це.

“Ми бачимо збільшення проблем, з якими стикаються жінки в контексті домашнього насильства, в контексті звернення до правоохоронних органів. Потрібно пам’ятати про кількість жінок, які виїхали з території України з дітьми. Тобто рівень домашнього насильства, скоріше за все, збільшився. Зменшилась кількість жінок, які заявляють про такі випадки”, – сказала вона.

Активістка зауважила, що в Україні торік ратифікували Стамбульську конвенцію, але жодних змін у нормативну базу країни досі не внесли. Тобто норми цього документа ратифіковані, але не імплементовані у структуру законодавства України, наголосила вона.

Нагадаємо, що у липні 2022 року Україна офіційно завершила процедуру ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, відомої як Стамбульська конвенція.

Норми документа набули чинності в Україні 1 листопада того ж року.

Згідно зі Стамбульською конвенцією, для постраждалих від насильства забезпечуються такі заходи:

  • застосування захисних приписів;
  • забезпечення інформування потерпілих про їхні права та можливості отримання допомоги й захисту;
  • забезпечення діяльності спеціалізованих служб підтримки;
  • незамовчування проблеми домашнього насильства;
  • захист і підтримка дітей – свідків домашнього насильства.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні 25 листопада, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, стартує щорічна кампанія “16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства”.

Щороку кампанія має нову тематику. 2023-го це – “Інвестуй у попередження гендерно зумовленого насильства”. Внутрішня тема в Україні — “Жінки та дівчата під час війни”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter