Україна завершила ратифікацію Стамбульської конвенції

Дата: 18 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Україна офіційно завершила процедуру ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, відомої як Стамбульська конвенція. 

Про це повідомила генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович Бурич.

Фото: ZMINA

Україна брала участь у розробленні конвенції й однією з перших підписала її ще у 2011 році, однак для ратифікації документа в повному обсязі знадобилось 11 років.

Гальмувався процес здебільшого через стереотипне розуміння поняття “гендер” та позицію Всеукраїнської ради церков, яка вважала, що чинна конвенція загрожуватиме  “моральним засадам і сімейним цінностям українського суспільства”.

Вимогу ратифікувати конвенцію озвучували як передумову затвердження статусу кандидата на членство в Євросоюзі країни-члени ЄС. 

“Я щиро вітаю передання сьогодні Україною ратифікаційної грамоти Стамбульської конвенції Ради Європи. Україна – 36-та країна-учасниця цього знакового договору”, – зазначила Пейчинович Бурич.

Нагадаємо, що Україна ратифікувала конвенцію із заявами, що містять певні застереження. Про те, які саме це застереження і чи поширена така практика ратифікації Стамбульської конвенції в країнах Європи, читайте за посиланням.

 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter