В Україні шахраї шантажували політиків та посадовців за допомогою фейкових новин

Дата: 14 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Співробітники кіберполіції спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції викрили зловмисників, які вимагали гроші в громадян за непоширення в інтернеті неправдивої інформації, що шкодила їхній діловій репутації.

Про це повідомляється на сайті Нацполіції.

Джерело: thetimes.co.uk

П’ятеро осіб на 13 підконтрольних вебсайтах розміщували провокаційні та неправдиві відомості про посадовців, політиків, бізнесменів та їхніх родичів. Здебільшого новини були про нібито корупційну діяльність фігурантів. Правоохоронці отримали кілька звернень від потерпілих.

Також встановлено, що правопорушники незаконно збирали, зберігали та публікували в ЗМІ конфіденційну інформацію про осіб без їхньої згоди.

Після оприлюднення та поширення новини підозрювані чекали, поки особа не звернеться до них із проханням про видалення її із сайту. Для зворотного зв’язку зловмисники залишали електронну пошту. У відповіді фігуранти вимагали гроші в криптовалюті та надавали інструкції для їхнього перерахунку на електронні гаманці.

Наразі встановили четверо потерпілих, які перерахували зловмисникам від 150 до 200 тисяч гривень.

Відомо, що в межах справи правоохоронці провели сім обшуків в офісі та оселях фігурантів у Чернігівській, Київській областях та в столиці.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 189 (“Вимагання”) та ч. 2 ст. 182 (“Порушення недоторканності приватного життя”) Кримінального кодексу України.

Злочинцям може загрожувати до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що головред “Новинарні” Дмитро Лиховій розповів про погрози після оприлюднення надісланих йому пропозицій від “політичного консультанта” про нібито оплату за непублікацію негативної інформації щодо нардепа від “Слуги народу” та видалення вже опублікованого контенту.

Журналіст отримав листа від невідомого адресанта, який підписався “Ігор Хоменко” і відрекомендувався як “політичний консультант і гуру управління репутацією”, уповноважений неназваним клієнтом для нібито зачищення інтернету від негативної інформації про нардепа, голову Бюджетного комітету ВРУ Юрія Арістова та його сина Артема.

Також відомо, що низка українських ЗМІ отримали пропозицію про видалення на своїх ресурсах повідомлення щодо ДТП за участю нардепа, очільника партійного осередку “Слуги народу” в Полтавській області Олександра Трухіна. Аварія сталася 23 серпня в Дарницькому районі Києва. Внаслідок її постраждали шестеро осіб, зокрема двоє дітей.

Упродовж кількох днів близько 30 видань видалили новину або відредагували її текст так, щоб не згадувалося прізвище народного депутата. Згодом деякі редакції пояснили, чому зробили це.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter