ДТП з нардепом Трухіним: ЗМІ отримали пропозицію видалити новину про подію, близько 30 видань зробили це

Дата: 30 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Українські ЗМІ отримали пропозицію про видалення на своїх ресурсах повідомлення про ДТП за участю нардепа, очільника партійного осередку “Слуги народу” в Полтавській області Олександра Трухіна, яка сталася 23 серпня в Дарницькому районі Києва; близько 30 ЗМІ вже видалили новину або відредагували її текст так, щоб не згадувалося прізвище народного депутата.

Про це повідомила головред інформаційного агентства Центр Новин Ольга Витак на своїй сторінці у фейсбуку.

Нардеп Олександр Трухін. Джерело: radiosvoboda.org

“У редакцію Інформаційного агентства Центр Новин прийшли “листи щастя”. Вимагають видалити новину про ДТП Трухіна. От думаю, чи це вже тиск на незалежні ЗМІ?!” – написала вона та оприлюднила відповідні скриншоти.

Джерело: фейсбук-сторінка Ольги Витак
Джерело: фейсбук-сторінка Ольги Витак

Водночас спортивний журналіст, кореспондент автопроєкту “Зупини_Лося” Костянтин Андріюк у твіттері повідомив, що за видалення вказаної новини сайтам пропонували щонайменше 200 доларів.

Отримання пропозиції щодо видалення новини за винагороду підтвердив головред видання “Трибуна” Олег Щербаков.

“Львівський медіафорум. Усе так цікаво – наративи, спільноти, моделі, колаборації, Крим, Донбас. І основна тема медіафоруму крута: Real journalism matters [still]. І тут на пошту “Трибуни” приходить пропозиція зняти новину за компенсацію. Новину про те, що до ДТП з головою комітету арбітрів може бути причетний нардеп “Слуги народу” Олександр Трухін”, – написав він на своїй сторінці у фейсбуку. 

Серед тих, хто видалив чи відреагував новину, за інформацією сторінки “По той бік новин” у фейсбуку:

“Футбол 24”;

UA-Football;

Isport;

Meta-Ratings;

1927.kiev.ua;

“Динамо Киев от Шурика”;

УНИАН;

Sport.ua;

Football.ua;

“Сегодня”;

“Антикор”;

“Главком”;

УНН;

“Аргументы и Факты”;

Comments.ua;

Depo.ua;

“Вести”;

“Факты”;

ТСН;

“Обозреватель”;

“Телеграф“;

“Гордон”;

“Комсомольская правда в Украине”;

“Фраза”;

“Аргумент”;

NewsWeek; 

Вести-UA;

Bigmir;

“Українські новини”;

Голос.UA;

“Главк“;

“Резонанс”;

“Судебно-юридическая газета”.

Йдеться про новину, в якій, за даними ЗМІ, Трухін, який нібито перебував за кермом Audi, на великій швидкості в’їхав в автівку марки Ford, що зупинилася на червоне світло світлофора. Та, своєю чергою, протаранила автомобіль Daewoo. Тілесні ушкодження внаслідок ДТП отримали шестеро осіб. Серед – двоє дітей, а також голова Комітету арбітрів Української асоціації футболу Лучано Лучі.

У новині стверджується, що винуватцем ДТП, за свідченнями очевидців, є саме Трухін, який нібито не дотримався безпечної швидкості та дистанції. До того ж він нібито перебував у стані алкогольного сп’яніння, але офіційних підтверджень цьому немає.

Відео з місця ДТП було оприлюднене в ютуб-каналі Kyiv LIVE, проте наразі доступ до нього обмежено.

Журналіст Олексій Братущак віднайшов запис через сервіс Megogo та опублікував його на своїй сторінці у фейсбуці. Воно доводить, що щонайменше нардеп перебував на місці скоєння ДТП, пише “Радіо Свобода”. Також на ньому є коментарі водія Daewoo, де перебували постраждалі діти.

У поліції факт ДТП підтвердили, але без імен учасників. Порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 286 Кримінального кодексу України – “Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами”.

Факт аварії підтвердили в Українській асоціації футболу. У повідомленні уточнили, що Лучі та його помічника Романа Лишеня, який також постраждав в аварії, доправили до однієї з київських лікарень. Їхні травми можна схарактеризувати “як середньої тяжкості”. Про Трухіна в повідомленні УАФ згадки не було.

Офіційних коментарів щодо ситуації навколо ДТП та новини про неї від самого Трухіна чи членів партії “Слуга народу” наразі немає.

Один з нардепів на умовах анонімності розповів “Радіо Свобода”, що, за даними його джерел у правоохоронних органах, на момент аварії “Трухін виглядав так, ніби був на підпитку, але здати тест на вміст алкоголю відмовився”. Власне джерело видання в правоохоронних органах частково інформацію підтвердило. Нардеп нібито був за кермом, але робити тест на наявність в крові алкоголю відмовився. Джерело припустило, що “справа Трухіна вирішується на найвищому рівні”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter