В Ірані затримали безпрецедентну кількість жінок-журналісток

Дата: 10 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

В Ірані майже половина журналістів, заарештованих під час протестів у відповідь на смерть Махси Аміні, — жінки, двом з них загрожує смертна кара.

Про це пишуть “Репортери без кордонів” (RSF).

Джерело: rsf.org

За даними правозахисників, з початку антиурядових заворушень в країні 16 вересня заарештували щонайменше 42 журналістів. Наразі вісім із них звільнені, 34 досі перебувають під вартою, зокрема 15 жінок-журналісток.

Станом на 9 листопада у в’язницях перебуває в п’ять разів більше жінок, ніж до початку протестів. Такої кількості затриманих журналісток ще ніколи не було, наголосили в RSF. Навіть під час масових протестів 2019 року лише четверо з 10 затриманих журналістів були жінками.

“Збільшення кількості затримань журналісток символічно свідчить про намір іранського режиму систематично заглушити голоси жінок. RSF глибоко стурбована долею цих журналістів, які ризикують заплатити дуже високу ціну, включаючи смертну кару, за те, що мали мужність відкрити правду, яку влада прагне придушити. Вони повинні бути звільнені негайно і беззастережно”, — йдеться у повідомленні.

Два випадки затримань викликають особливе занепокоєння правозахисників. Нілуфар Хамеді та Елахе Мохаммаді — перші журналістки, які привернули увагу громадськості до смерті Махси Аміні. Вони перебувають у в’язниці понад місяць за звинуваченнями, які можуть призвести до смертної кари. Влада Ірану звинуватила їх у “пропаганді” проти системи та змові з метою протидії національній безпеці.

Ці звинувачення викликали бурхливу реакцію з боку понад 500 журналістів і медіаактивістів Ірану, які написали заклик про звільнення затриманих колег.

Хамеді повідомила про смерть Махси Аміні газеті Shargh з лікарні, де жінка перебувала в комі перед смертю. Журналістку затримали 20 вересня.

Мохаммаді, журналістка газети “Хам Міхан”, поїхала в рідне місто Аміні Сакез, щоб зробити репортаж про її похорон, який перетворився на одну з перших акцій протесту. Її затримали 29 вересня.

Ще одну журналістку, яка намагалася розкрити правду про смерть Махси Аміні, заарештували 4 листопада. Назіла Маруфян, репортерка новинного вебсайту Rouydad24, опублікувала інтерв’ю з батьком Махси Аміні на вебсайті новин Mostaghel. У ньому чоловік заперечував, що його донька мала будь-які серйозні проблеми зі здоров’ям. Інтерв’ю вийшло під назвою “Вони брешуть”. Попри те, що пізніше інтерв’ю видалили, Маруфян заарештували та відправили до в’язниці.

До нової хвилі протестів і репресій три жінки-журналістки вже перебували за ґратами в Ірані, зокрема Наргес Мохаммаді, ув’язнена з 16 листопада 2021 року за звинуваченнями в пропаганді та наклепі.

Загалом в країні затримані 48 журналістів, з них 18 жінки.

Іран є третьою країною за кількістю незаконно ув’язнених журналістів у світі після Китаю та М’янми.

У Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2022 рік Іран посідає 178-ме місце серед 180 країн світу.

Нагадаємо, смерть 22-річної Махси Аміні під вартою поліції моралі в Тегерані спричинила хвилю загальнонаціональних демонстрацій проти духовенства Ірану.

Дівчата з усього Ірану приєдналися до загальнонаціональних протестів останніми днями, що призвело до зіткнень з силами безпеки, які заарештували деяких дівчат, підозрюваних в участі в демонстраціях.

Школярки, очевидно, становлять серйозну проблему для політичного істеблішменту в Тегерані. Служби безпеки та розвідки зараз розглядають, як придушити протести за участю дітей, які закликають до свободи на найбільших протестах в Ірані з 2019 року.

Згідно з даними Iran Human Rights, станом на 28 жовтня під час протестів, зокрема внаслідок насильницьких дій правоохоронних органів, загинули щонайменше 253 людини, серед них – 34 дитини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter