В Ірані дівчина померла після того, як її арештувала поліція моралі. Це викликало протести в країні

Дата: 17 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Мешканка Ірану Махси Аміні впала в кому, а згодом померла після того, як її затримала поліція моралі, за порушення правил носіння хіджабу. Ця подія викликала хвилю протестів в Ірані.

Про це повідомляє інформагентство Reuters.

Джерело: Reuters

За даними державних ЗМІ Ірану, влада почала розслідувати смерть  22-річної Махси Аміні на вимогу президента Ібрагіма Раїсі. Поліція повідомила, що дівчині стало погано, коли вона разом з іншими затриманими жінками перебувала у відділку поліції моралі.

“Після того, як її перемістили до транспортного засобу, а також на місці (у відділку) фізичного зіткнення з нею не було”,  йдеться в заяві поліції.

Правоохоронці заперечують, що Аміні побили у відділку поліції. Раніше там заявляли, що в Аміні стався серцевий напад після того, як її доставили до відділку для “навчальної бесіди”. Однак родичі дівчини кажуть, що у неї не було захворювань серця.

Кілька видатних діячів спорту та мистецтва опублікували критичні коментарі в соціальних мережах щодо смерті Аміні, а політик-реформатор Махмуд Садегі закликав верховного лідера аятоллу Алі Хаменеї висловитися.

На відео, опублікованих у соцмережах, протестувальники скандують: “Смерть диктатору”, маючи на увазі аятоллу Хаменеї, а водії автівок сигналять, щоб підтримати протести біля лікарні в Тегерані, де перебувала Аміні.

У Сполучених Штатах Америки теж відреагували на смерть дівчини.

“Смерть Махси Аміні після травм, отриманих під час увʼязнення через «неналежний» хіджаб, жахлива… Винні в її смерті мають бути притягнуті до відповідальності”, написав у твіттері спеціальний посланник США з питань Ірану Роберт Меллі.

Відповідно до ісламського закону шаріату, запровадженого в Ірані після революції 1979 року, жінки зобовʼязані покривати волосся та носити довгий вільний одяг, щоб приховати свою фігуру. Порушницям загрожує публічна догана, штраф або арешт.

Нагадаємо, у серпні іранське Міністерство культури та орієнтації заборонило жінкам зніматися в рекламі. Заборону ввели після публікації рекламного ролика, в якому жінка з відкритим обличчям їде сама за кермом автомобіля, а потім їсть морозиво.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter