Уряд дозволив центрам трансплантації їздити з “мигалками”, щоб швидше доставляти органи

Дата: 02 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів вніс зміни до відповідної постанови, дозволивши центрам трансплантації використовувати спеціальні звукові та світлові сигнальні пристрої синього кольору під час доставляння органів. 

Про це повідомили у МОЗ. 

Українські лікарі вперше проводять трансплантацію нирки дитині від померлого донора. Фото: засновниця ГО “Всеукраїнська платформа донорства “iDonor” Ірина Заславець

Їздити зі спеціальними звуковими та світловими сигналами синього, зеленого та червоного кольорів в Україні дозволено вичерпному колу службовців, перелік яких є у відповідній постанові від 2017 року. 

“Ми зробимо крок до покращення доступу дуже сенситивної категорії  пацієнтів, які іноді роками чекають на пересадку органів”, – каже міністр охорони здоров‘я України Віктор Ляшко

Нині операції з пересадки органів проводять у 32 медичних закладах. 

“Донорське серце може “жити” близько 5 годин, печінка – трохи довше. В умовах, коли неможливо користуватися повітряним сполученням, органи доводиться доставляти до інших регіонів автомобільним транспортом”,пояснює необхідність ухвалення рішення голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький

У 2021 році, щоб зробити одразу чотири трансплантації від одного донора, медики залучали літак сил Держслужби з надзвичайних ситуацій. Доноркою серця, нирок та печінки тоді стала 44-річна жінка, а швидко знайти пару допомогла єдина інформаційна система трансплантації, яка запрацювала того ж 2021 року.

Фото: Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О. Шалімова

Попри вторгнення росіян кількість трансплантацій, які роблять українські медики, зростає: торік їх провели на 20% більше, ніж роком раніше. Пересадили 275 нирок, 74 – печінки, 35 – сердець, а найбільше операцій провели у Першому медичному об’єднанні Львова, Національному інституті хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова та клініці “Оберіг”. 

Окрім цього, провели 223 пересадки гемопоетичних стовбурових клітин: 192 – дорослим пацієнтам і 31 – дітям. Такі операції можуть робити всього у дев’яти українських клініках, й лише три з них можуть провести пересадку від людини, яка не є родичем пацієнта. 

Операції з трансплантації органів в Україні роблять з 1999 року, однак тільки наприкінці грудня 2020-го уряд затвердив порядок, за яким повнолітні можуть давати письмову згоду на донорство органів після смерті. Відсоток трансплантацій від померлого донора з роками збільшується: від 53,7% у 2021-му до 55% у минулому. 

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії кількість трансплантацій, які робили в Україні, залишалася низькою, а тому часто українці їхали по пересадку до Білорусі. Через політичну кризу, що розгорнулась там, українців, які оплатили пересадки, не пускали зробити операції. 

ZMINA докладно розповідала, чому ще у 2018-му трансплантація органів в Україні була винятком, а не правилом. 

За останні роки українські лікарі вперше пересадили нирку дитині від померлого донора, підшлункову залозу та кістковий мозок від неродинного донора. 

Фотографія обкладинки: засновниця ГО “Всеукраїнська платформа донорства “iDonor” Ірина Заславець

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter