Українські лікарі вперше пересадили підшлункову залозу

Дата: 07 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Українські лікарі вперше зробили трансплантацію підшлункової залози.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

07.08.2020 | Онлайн-брифінг щодо ситуації з протидією поширенню коронавірусної інфекції

Онлайн-брифінг з перекладом жестовою мовою міністра охорони здоров’я України Максима Степанова

Опубліковано Міністерство охорони здоров'я України Четвер, 6 серпня 2020 р.

Операцію провели у львівській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги 6 серпня. Степанов зазначив, що це не перша пересадка, яку зробили в закладі та загалом по Україні. 

Загалом уже зробили три операції: пересадку серця, пересадку нирки. І третя операція – людині зробили пересадку нирки та підшлункової залози“, – зазначив очільник МОЗ.

У липні в МОЗ повідомили, що розвиток трансплантації може стати частиною медичної реформи. За словами Степанова, за декілька років у міністерстві планують здобути трансплантаційну незалежність, щоб не відправляти українців на пересадку органів за кордон. 

“Якщо ми будемо говорити про суми коштів, які ми витрачаємо на лікування за кордоном, і розвинемо трансплантацію в нашій країні, то кількість людей, яким ми врятуємо життя, збільшиться в рази. Кожного року в нас трансплантації потребують близько 5 тисяч осіб. Кожного дня в нас помирає приблизно дев’ять людей, які не дочекалися трансплантації”, – наголосив він

Нагадаємо, що наприкінці 2018 року уряд затвердив порядок, за яким повнолітні українці зможуть давати письмову згоду на донорство органів після смерті. Кожен зможе письмово затвердити своє бажання чи небажання стати донором або призначити уповноважену особу, яка зможе вирішити це за нього після його смерті. Рішення про донорство людина може змінювати протягом усього життя, адже після подання нової форми заяви дія попередньої анулюється, а кількість заяв, які може подати фізична особа, є необмеженою. Кабмін уже затвердив вартість операцій з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

Минулого року лікарі з районної лікарні в Ковелі вперше трансплантували нирку, а цього року в Україні вперше пересадили кістковий мозок від неродинного донора. Його отримав однорічний Назар, для якого мозок знайшли в Німеччині. 

Раніше ZMINA розповідала, як українці їздять по нирки до Білорусі, а по серце – до Індії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter