В Україні вперше пересадили кістковий мозок від неродинного донора

Дата: 24 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні вперше пересадили кістковий мозок від неродинного донора.

Про це повідомила журналістка Ірина Заславець.

Нарешті це більше не секрет!!!В Україні пересадили кістковий мозок від неродинного донора хлопчику Назарчику. Йому…

Опубліковано Iryna Zaslavets Пʼятниця, 24 квітня 2020 р.

Першим пацієнтом, якому провели цю операцію, став однорічний Назар з комбінованим імунодефіцитом.

“Останні півтора місяця Назарчик жив у стерильному боксі Охматдиту, бо вбити його могла будь-яка інфекція. Хлопчик від народження хворів і не вибував з лікарень”, – розповіла Заславець.

Задля проведення операції Охматдит звернувся до благодійного фонду “Український реєстр донорів кісткового мозку”, який має доступ до міжнародного реєстру, що налічує 37 млн потенційних донорів. Користуватися послугами недержавних реєстрів, як наголосила журналістка, лікарям дозволили проголосовані зміни до закону про трансплантацію.

Донора для Назара знайшли в Німеччині. 

“Хлопець, який ідеально підійшов, одразу погодився. Та найважчим виявилося доправити кістковий мозок до України, адже уже було оголошено карантин і скасовано авіа- та транспортне пасажирське сполучення”, – розповіла Заславець.

Задля доставлення мозку лікарі звернулися до МОЗ, МЗС, Мінінфраструктури, ДФС та консульства України в Німеччині. Після операції хлопчик почувається добре та набирає вагу.

Нагадаємо, що наприкінці грудня 2018 року уряд затвердив порядок, за яким повнолітні українці зможуть давати письмову згоду на донорство органів після смерті. Кожен зможе письмово затвердити своє бажання чи небажання стати донором або призначити уповноважену особу, яка зможе вирішити це за нього після його смерті. Рішення про донорство людина може змінювати протягом усього життя, адже після подання нової форми заяви дія попередньої анулюється. У міністерстві зауважили, що кількість заяв, які може подати фізична особа, є необмеженою.

У квітні минулого року МОЗ мало почати наповнення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, що є однією з умов проведення операцій із трансплантації органів в Україні. 

У листопаді минулого року лікарі з районної лікарні вперше трансплантували нирку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter