Лікарі з районної лікарні вперше трансплантували нирку

Дата: 21 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

У Ковелі успішно провели першу трансплантацію нирки в лікарні районного рівня.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Нещодавно в Україні було успішно проведено першу трансплантацію нирки у лікарні районного рівня в місті Ковель.Новий…

Gepostet von Міністерство охорони здоров'я України am Donnerstag, 21. November 2019

Новий орган отримала 34-річна пацієнтка з хронічною хворобою нирок, яка до цього шість років одержувала сеанси гемодіалізу та три роки перебувала в черзі на трансплантацію в Запоріжжі. Донором став її чоловік.

“Трансплантація від живого донора – це подвійна відповідальність, адже забирається орган в абсолютно здорової людини, і не можна допустити, щоб її здоров’я постраждало. Наразі подружжя почувається добре та вже будує плани на майбутнє”, – розповіли в МОЗ. 

Лікарня, у якій проводили операцію, отримала ліцензію для здійснення трансплантації органів у вересні. 

“До сьогодні в Україні було лише п’ять центрів трансплантації, в яких у 2018 та 2019 роках було проведено лише невелику кількість трансплантацій нирок при потребі близько 3 тисяч подібних операцій на рік”, – зазначили медики.

Нагадаємо, що наприкінці грудня минулого року уряд затвердив порядок, за яким повнолітні українці зможуть давати письмову згоду на донорство органів після смерті. Кожен зможе письмово затвердити своє бажання чи небажання стати донором або призначити уповноважену особу, яка зможе прийняти це рішення за нього після його смерті. Рішення про донорство людина може змінювати протягом усього життя, адже після подання нової форми заяви дія попередньої анулюється. У міністерстві зауважили, що кількість заяв, які може подати фізична особа, є необмеженою.

У квітні поточного року МОЗ мало почати наповнення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, що є однією з умов проведення операцій із трансплантації органів в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter