Білорусь не пускає до себе українців, які оплатили трансплантації в країні

Дата: 03 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Білоруські прикордонники не пропускають на територію республіки українців, які готуються до оплачених операцій з трансплантації органів.

Про це повідомляє білоруське “Радіо Свобода”.

В Україні операції з трансплантації органів роблять з 1999 року, однак тільки наприкінці грудня минулого року уряд затвердив порядок, за яким повнолітні українці можуть давати письмову згоду на донорство органів після смерті або призначити уповноважену особу, яка зможе вирішити це за них після їхньої смерті. 

З 1 листопада Білорусь офіційно тимчасово зупинила в’їзд іноземців та осіб без громадянства нібито для запобігання поширенню коронавірусу. Журналісти “Радіо Свобода” поспілкувалися з кількома людьми, які через заборону не можуть поїхати до сусідньої країни та зробити необхідні аналізи для трансплантації. 

Так, дружина львів’янина Назара Вуса рік чекала черги на пересадку нирки в Бресті. 30 жовтня вона мала пройти процедуру здавання крові для бази, яка визначає сумісність донорського органу, однак білоруські прикордонники не пропустили жінку. Українське МОЗ уже заплатило за пересадку нирки, але аналізи крові в Бресті родина має оплачувати сама. Вартість процедури становить близько 250 доларів.

Схожа ситуація й у мешканця міста Здолбунова Рівненської області 17-річного Дмитра Якубця, який також не може потрапити до республіки, щоб зробити вже оплачену МОЗ трансплантацію.

“Нам кажуть летіти літаком. Але це не вихід, тому що спочатку потрібно потрапити до Києва, а звідти до Мінська або Бреста. Люди, що живуть на гемодіалізі, можуть не витримати такої дороги. До того ж переліт коштує недешево. Для таких людей кордон має бути відкритим, щоб можна було доїхати автомобілем. Ми ж не збираємося влаштовувати якісь заворушення. Ми їдемо вирішити нашу життєво важливу проблему”, – обурюється мати хлопця Тетяна. 

Нагадаємо, цього року МОЗ мало почати наповнення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, що є однією з умов проведення операцій із трансплантації органів в Україні. ZMINA раніше розповідала про те, як українці їдуть за ниркою в Білорусь, а за серцем – в Індію.

Із 2019 року українські лікарі встигли провести щонайменше три трансплантації: пересадили нирку в лікарні Ковеля, кістковий мозок від неродинного донора та підшлункову залозу. За різними підрахунками, в Україні потребують пересадки органа близько п’яти тисяч пацієнтів щороку.  

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter