Українські лікарі вперше пересадили нирку дитині від померлого донора

Дата: 11 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні вперше пересадили нирку дитині від померлого донора. 

Про це розповіла на своїй сторінці у фейсбуку засновниця ГО “Всеукраїнська платформа донорства “iDonor” Ірина Заславець.

Операції з трансплантації органів в Україні роблять з 1999 року, однак тільки наприкінці грудня минулого року уряд затвердив порядок, за яким повнолітні українці можуть давати письмову згоду на донорство органів після смерті.

Відтоді ж українці можуть призначити уповноважену особу, яка зможе вирішити за них після смерті, чи ставати донором. Родичі 38-річного чоловіка, який помер після важкої черепно-мозкової травми, дозволили лікарям пересадити нирки, печінку та серце. 

Нирку пересадили трирічній дівчинці, у якої влітку раптово діагностували гостру ниркову недостатність.

“Час від часу маля змушені були під’єднувати до гемодіалізу, але в такому віці це дуже і дуже погано”, – пояснює Заславець. 

Лікарі видалили вражені інфекцією органи й встановили дівчинці донорську нирку. 

“Вона працює. Мама, кажуть лікарі, “у шоці”. Жінка досі не вірить, що це відбулося насправді”, – розповідає активістка. 

Ще одну нирку пересадили 50-річному чоловіку з Київщини, а печінку трансплантували 59-річному чоловіку. Щодо донорського серця, то, як розповіла Заславець, його отримав 34-річний чоловік, у якого діагностували дилатаційну кардіоміопатію. Його м’язи розтягувалися та не могли більше качати кров, а тому він міг померти без пересадки.

Нагадаємо, що досі кількість трансплантацій, які роблять в Україні, залишається низькою, а тому часто українці їдуть за пересадкою до Білорусі. Цього року через політичну кризу, що розгорнулась у сусідній країні, українців, які оплатили пересадки, не пускали туди зробити операції. 

Водночас із 2019 року лікарі в Україні встигли провести щонайменше три трансплантації: пересадили нирку, кістковий мозок від неродинного донора та підшлункову залозу. За різними підрахунками, в країні потребують пересадки близько п’яти тисяч пацієнтів щороку.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter