В Україні за добу провели чотири трансплантації від одного донора

Дата: 26 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Лікарська бригада з інституту Шалімова провела чотири трансплантації за одну добу. 

Про це повідомили в Національному інституті хірургії та трансплантології ім. О. Шалімова.

Фото: Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О. Шалімова.

Доноркою серця, нирок та печінки стала 44-річна жінка, яка померла в ніч на 26 лютого в Ковелі. Бригада лікарів екстрено приїхала до лікарні в місті, де пересадили серце та нирки, а трансплантацію печінки зробили вже в Києві. Одну з нирок отримав 22-річний хлопець, який 13 років перебував на гемодіалізі та чекав на операцію.

Для того щоб медики швидко дісталися до донора, залучили сили Держслужби з надзвичайних ситуацій та Нацполіцію.

“Вдячність та шана донору та її родині за крок милосердя, завдяки якому чотири людини отримали шанс на нове життя”, – наголосили в повідомленні на сайті інституту. 

Задля того щоб медики швидко дісталися до донора, залучили сили Держслужби з надзвичайних ситуацій. Фото: Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О. Шалімова 

На сторінці Всеукраїнської платформи донорства iDonor повідомили, що добір пари донор – реципієнт проводили за допомогою Єдиної інформаційної системи трансплантації, яка запрацювала цьогоріч.

Нагадаємо, що минулого року в Україні вперше пересадили нирку дитині від померлого донора. 

Операції з трансплантації органів українські лікарі роблять з 1999 року, однак тільки наприкінці грудня минулого року уряд затвердив порядок, за яким повнолітні українці можуть давати письмову згоду на донорство органів після смерті. Досі кількість трансплантацій залишається низькою, а тому часто українці їдуть по пересадку до Білорусі. Торік через політичну кризу людей, які оплатили пересадки, не пускали туди зробити операції. 

За різними підрахунками, в Україні потребують пересадки близько п’яти тисяч пацієнтів щороку.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter