Україна не сприйматиме жодних “сурогатів” замість статусу кандидата на вступ до ЄС – Кулеба

Дата: 08 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Україна не сприйматиме жодних альтернатив наданню статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час спілкування з журналістами, передає кореспондент видання ZMINA.

За його словами, Україна не сприйматиме жодних сурогатних версій або альтернатив замість статусу кандидата, якими б вони не були.

“Нам потрібен статус кандидата на членство в ЄС. Не кандидата в кандидати, не потенційного кандидата чи інший сурогат, нічого іншого. Ми давно граємо в цю гру і знаємо, як це працює”, – сказав голова МЗС України.

Кулеба наголосив, що Україна відповідає критеріям статусу кандидата і заслужила на такий статус. Так думає не лише український уряд, а й громадянське суспільство країни. Утім, у Європі, за його словами, все ще є скептики, які намагаються нав’язати альтернативу.

Дмитро Кулеба

Очільник зовнішньополітичного відомства України подякував понад 200 громадянським і неурядовим організаціям, які об’єдналися в межах адвокаційної кампанії і підписали листа до іноземних урядів із закликом надати Україні статус кандидата в червні цього року. 

Міністр додав, що статус кандидата – це останній психологічний бар’єр у країнах-скептиках ЄС.

Я не бачу жодних раціональних аргументів у наших скептиків.

Дмитро Кулеба

Дмитро Кулеба закликав усі зацікавлені сторони до кінця адвокатувати питання статусу кандидата на вступ до ЄС, що б про це не казали в європейських країнах. 

Відомо, що раніше проти такого статусу публічно висловлювалися в Нідерландах, Австрії

Нагадаємо, 9 травня Україна передала ЄС другу частину відповідей на спеціальний опитувальник, який заповнюють усі країни, що бажають вступити до ЄС. Президент України Володимир Зеленський розраховує, що в червні Україна отримає статус кандидата в члени ЄС. 

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк також розкритикував пропозицію президента Франції про створення нового європейського формату співпраці. Він вбачає в цьому спробу запропонувати Україні альтернативу членства в ЄС. Україна наполягає саме на членстві в Євросоюзі. Альтернативи статусу кандидата в ЄС для України також категорично відкинув президент Володимир Зеленський. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter