Нідерланди блокують отримання Україною статусу кандидата на вступ до ЄС

Дата: 24 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Імовірність того, що Україна найближчим часом стане кандидатом у члени Європейського Союзу, невелика.

Про це заявив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте в понеділок у парламенті, пише “Європейська правда” з посиланням на NL News.

Марк Рютте

Він заявив, що надто багатьом країнам ЄС ця ідея не подобається. За його словами, це також було б несправедливо стосовно країн Західних Балкан, які набагато довше чекали на статус кандидата.

Рютте повідомив, що один з варіантів полягає в тому, що Україна стає потенційним кандидатом на вступ і їй повідомляють, скільки кроків їй ще потрібно зробити, щоб набути повноцінного статусу.

“Так уже було з Боснією. Це також допоможе гарантувати, що український уряд не буде демотивований”, – прокоментував Рютте.

Декілька партій у нижній палаті парламенту Нідерландів закликали якнайшвидше зробити Україну кандидатом на вступ. До них входять D66, PvdA та GroenLinks – коаліційна партія та дві опозиційні партії, з якими уряд часто намагається співпрацювати під час голосувань.

Партія VVD, яку очолює Рютте, досі не хоче надавати цей статус Україні.

Раніше проти надання Україні статусу кандидата в ЄС висловився й міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг. Він обґрунтував свою позицію тим, що є держави Західних Балкан, які проходили значно довший шлях до кандидатства.

Також проти членства України в Європейському Союзі виступає й Російська Федерація. 

В МЗС України висловили розчарування позицією глави МЗС Австрії. Речник МЗС Олег Ніколенко нагадав слова міністра Дмитра Кулеби, що український народ платить занадто високу ціну за помилки багатьох європейських урядів і що їхнє необ’єктивне сприйняття реальності вже призвело до політичного та економічного послаблення Європи.

Нагадаємо, 9 травня Україна передала ЄС другу частину відповідей на спеціальний опитувальник, який заповнюють усі країни, що бажають вступити до ЄС. Президент України Володимир Зеленський розраховує, що в червні Україна отримає статус кандидата в члени ЄС. 

Раніше радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк розкритикував пропозицію президента Франції про створення нового європейського формату співпраці. Він вбачає в цьому спробу запропонувати Україні альтернативу членства в ЄС. Україна наполягає саме на членстві в Союзі. Альтернативи статусу кандидата в ЄС для України також категорично відкинув президент Володимир Зеленський. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter