В Офісі президента не підтримують ідею Макрона про альтернативу членства України в ЄС

Дата: 10 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк розкритикував пропозицію президента Франції про створення нового європейського формату співпраці. Він вбачає в цьому спробу запропонувати Україні альтернативу членства в ЄС.

Про це Подоляк заявив у своєму Twitter.

Михайло Подоляк

“Хороша міна при поганій грі – так виглядають спроби окремих західних політиків підмінити членство України в ЄС символічними форматами. Десятки тисяч українців заплатили своїм життям за європейський вибір не заради нової серії гри в наперстки. Україна має отримати статус країни-кандидата”, – написав Подоляк. 

9 травня Макрон у Європарламенті у своїй промові про майбутнє блоку сказав, що Україні може знадобитися дуже тривалий час для вступу до ЄС. Він запропонував створити новий формат співпраці, який гуртував би демократичні європейські країни довкола спільних цінностей і охоплював усі сфери та був би відкритим для країн поза межами ЄС.

Франція наразі головує у Раді ЄС

Таку пропозицію підтримав також і канцлер Німеччини Олаф Шольц, зробивши відповідну заяву під час зустрічі зі своїм французьким колегою.

Президент Литви Гітанас Науседа, коментуючи цю заяву, припустив, що пропозиція Макрона може свідчити про нестачу політичної волі щодо надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС, пише “Європейська правда“.

Президент Франції Емануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц біля Бранденбурзьких воріт у Берліні

Глава МЗС України Дмитро Кулеба  на брифінгу з главою МЗС Німеччини заявив, що якщо Україна не отримає статус кандидата на вступ до ЄС, то це означатиме обман з боку ЄС і Україна не збирається це проковтнути.

Очільниця МЗС Німеччини Аналена Бербок запевнила Київ, що Німеччина підтримує надання повноправного членства Україні в ЄС.

“Мені дуже переконливо зрозуміла заявка на членство України в Європейському Союзі, на повне членство, і не буде жодного обмеження”, – сказала вона.

Деякі політики правлячої Соціал-демократичної партії Німеччини також висловилися за прискорену процедуру членства України в ЄС.

“Це не допомагає Україні, якщо ми зараз говоримо про десятиліття. Це країна у стані війни, яка потребує заохочення. Ось де перспектива може бути корисною “, – цитує голову комітету із закордонних справ Бундестагу Міхаеля Рота німецький тижневик Spiegel.

За його словами, приєднання до ЄС – це “довгий і важкий шлях, про який, безперечно, знають українські друзі“.

Віцепрезидентка Європейського парламенту та членкиня СДПН Катаріна Барлі сказала, що час вступу України передбачити важко:

“Ніхто не вимагає прийняти Україну завтра”. Проте, за її словами, важливо дати сигнал: “Ми хочемо, щоб Україна приєдналася до ЄС, і ми робимо все, що в наших силах, щоб їх підтримати”. Це також було “неймовірно важливо” як сигнал підтримки народу України”, – сказала вона і додмала, що для вступу до ЄС Україна повинна спершу відповідати всім критеріям вступу.

“Ми мали досвід того, що відбувається, коли ми приймаємо країни, які ще не зовсім досягли потрібного рівня. Так було, наприклад, з Болгарією та Румунією. Після того, як країни приєдналися, важко вийти на той рівень, який нам насправді потрібен”, – сказала вона. Тому, за її словами, важливо підтримати Україну в необхідних процесах змін.

Нагадаємо, 9 травня Україна передала ЄС другу частину відповідей на спеціальний опитувальник, який  заповнюють усі країни, що бажають вступити до ЄС. Президент України Володимир Зеленський розраховує, що в червні Україна отримає статус кандидата в члени ЄС. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter