Зеленський розраховує, що в червні Україна отримає статус кандидата в члени ЄС

Дата: 10 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський розраховує, що Україна в червні отримає статус кандидата в члени Європейського Союзу.

Таке сподівання він висловив у своєму зверненні.

Президент зазначив, що Україна зробила ще один крок на шляху до ЄС – передала другу частину відповідей на спеціальний опитувальник. Його заповнюють усі країни, які бажають вступити до ЄС.

“Зазвичай на це витрачаються місяці й місяці, але ми зробили все за лічені тижні”, – сказав президент.

Він розповів, що 9 травня в нього була розмова про європейську інтеграцію України з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем та президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

“Пані Урсула зазначила, що вражена швидкістю, з якою наші урядовці заповнили опитувальник. Я був радий почути від неї, що наша швидкість стимулює Єврокомісію діяти так само швидко”, – додав президент. 

Як свідчать дані соціологічного опитування “Євробарометр”, яке провели в країнах ЄС у квітні, більшість громадян ЄС бачить Україну частиною європейської родини й готова її підтримувати. 

Європейці вважають, що з початку війни ЄС виявив солідарність (79%) і був єдиним (63%) та швидким (58%) у своїй реакції на агресію РФ проти України.

Респонденти, зокрема, виступили за непохитну підтримку України та її народу. Так, понад дев’ять із десяти респондентів (93%) схвалюють надання гуманітарної допомоги постраждалим від війни українцям. 88% європейців підтримують ідею вітати в ЄС людей, які тікають від війни, а 80% схвалюють фінансову підтримку, надану Україні.

Крім того, 66% погоджуються, що “Україна має вступити до ЄС, коли буде готова”, 71% вважає, що Україна є частиною європейської родини.

На запитання щодо згоди стосовно вступу України до ЄС, коли вона буде готова, найбільшу підтримку (“повністю підтримують”) продемонструвала Литва (58%), найменшу – Угорщина (15%).

Опитування проводилося методом комп’ютерного інтерв’ю 13–20 квітня 2022 року серед понад 26 тисяч громадян ЄС віком від 15 років.

Раніше міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг висловився проти пропозиції Україні членства в Євросоюзі. Він обґрунтував свою позицію тим, що є держави Західних Балкан, які проходили значно довший шлях до кандидатства.

В МЗС України висловили розчарування позицією глави МЗС Австрії. Речник МЗС Олег Ніколенко нагадав слова міністра Дмитра Кулеби, що український народ платить занадто високу ціну за помилки багатьох європейських урядів і що їхнє необ’єктивне сприйняття реальності вже призвело до політичного та економічного послаблення Європи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter