МЗС Австрії проти членства України в ЄС

Дата: 24 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг проти пропозиції Україні членства в Євросоюзі.

Про це він заявив у виступі 14-му саміті європейських медіа в Лех-ам-Арльберзі, повідомляє “Європейська правда”.

Александр Шалленберг

Очільник зовнішньополітичного відомства Австрії вважає, що Україна не повинна отримати статус кандидата у червні, як на те розраховує президент Зеленський.

Він обґрунтував свою позицію тим, що є держави Західних Балкан, які проходили значно довший шлях до кандидатства.

Австрійське видання Heute наводить також слова Шалленберга про те, що Україні в принципі і далі не варто ставати членом ЄС. Він виступив за “інший шлях” для України ніж повне членство. 

За словами міністра, повинні бути також інші моделі ніж вступ України до ЄС, доєднання до Єдиної економічної зони ЄС або просто збереження чинного рівня Угоди про асоціацію. Шалленберг закликав до більшої гнучкості в пошуку механізмів зближення України та ЄС. 

Проте він безперечно підтримав подальше поглиблення відносин ЄС з Україною. 

“Ми експортуємо наш західний спосіб життя”, – прокоментував Шалленберг. 

В МЗС України висловили розчарування позицією глави МЗС Австрії.

“Розчаровані висловлюваннями федерального міністра закордонних справ Австрії про європейське майбутнє України. Вважаємо їх стратегічно недалекоглядними та такими, що не відповідають інтересам об’єднаної Європи”, – відреагував речник МЗС Олег Ніколенко.

За словами речника, такі висловлювання також ігнорують той факт, що переважна більшість населення країн-засновників ЄС підтримує членство України.

Він нагадав слова міністра Дмитра Кулеби, що український народ платить занадто високу ціну за помилки багатьох європейських урядів і що їхнє необ’єктивне сприйняття реальності вже призвело до політичного та економічного послаблення Європи.

“Схоже, нинішньої війни, жертв та руйнувань їм замало. Продовжувати під різними приводами відкладати в часі членство України в ЄС або шукати йому альтернативу означає потурати агресивним планам Путіна та гальмувати зміцнення Євросоюзу шляхом долучення можливостей України”, – цитує Ніколенка Європейська правда.

Україна має всі підстави вимагати об'єктивного визнання її заслуг та стратегічної ролі для ЄС. Завдяки незламній волі та сміливості президента України та українського народу Європа може сьогодні жити в мирі. Без перебільшень наша держава стала форпостом захисту безпеки ЄС, європейської свободи та європейських цінностей.

Олег Ніколенко

Раніше президент Європейської Ради Шарль Мішель відмовився говорити про те, чи всі держави ЄС згідні з перспективою членства України.

Як відомо, у лютому президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в ЄС. Україна передала Єврокомісії першу частину заповненого опитувальника для оцінки спроможності України отримати статус кандидата у члени ЄС. Наразі влада працює над другою частиною опитувальника.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter