Зеленський підписав заявку на членство України в ЄС

Дата: 28 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі.

Про це він написав у фейсбуку 28 лютого.

“Підписав заявку на членство України в Європейському Союзі. Впевнений, що це реально”.

Заявку на членство президент підписав разом з головою Верховної Ради Руслан Стефанчуком та прем’єр-міністром країни Денисом Шмигалем.

Водночас, як зазначає агентство Інтерфакс-Україна, ЄС очікує отримати запит президента Зеленського невідкладно надати Києву членство в ЄС найближчим часом. Після цього розпочнеться процедура розгляду запиту, розповів на умовах анонімності журналістам у понеділок у Брюсселі високопоставлений європейський урядовець.

“Учора я безпосередньо сім чи дев’ять разів розмовляв з міністром закордонних справ. Я розумію так, що заявка на її завершальній стадії. Я очікую, що, найімовірніше, ми її отримаємо найближчим часом. Потім, і це цілком очевидно, розпочнеться процедура відповідно до договору – Рада ЄС розгляне заявку дуже швидко, щоб ухвалити рішення, чи робити запит щодо термінової думки з боку Європейської комісії. А тому цілком зрозуміло, якою є процедура. Отже, ми розраховуємо отримати заявку найближчим часом”, – сказав співрозмовник агентства.

Згідно з процедурою, заявка на членство в ЄС має бути скерована головуванню Ради Євросоюзу. Зараз раду очолює Франція.

Співрозмовник зазначив, що процедура розгляду заявки України може бути важливою для президента Зеленського з огляду на те, що це питання може бути потенційно використане на перемовинах з РФ, оскільки Євросоюз – це проєкт, який базується на основі миру та вирішення конфлікту за допомогою діалогу.

Нагадаємо, напередодні президент Володимир Зеленський звернувся до Європейського Союзу щодо приєднання України за спецпроцедурою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter