Зеленський відкинув альтернативи статусу кандидата в ЄС для України

Дата: 21 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Україна повинна отримати статус кандидата в Євросоюзі і вважає некоректними пропозиції альтернативних рішень.

Про це заявив президент Володимир Зеленський на спільній пресконференції з прем‘єр-міністром Португалії Антоніу Кошту.

Антоніу Кошту

Він наголосив, що ті, хто пропонують Україні “альтернативи” – свідомо або несвідомо просувають інтереси РФ.

“Нам не потрібні як замінник якісь можливості, або доступу до тих чи інших фінансів. Це важливо для економіки України, але не потрібне нам як альтернатива кандидатству в ЄС. Нам не потрібні ці компроміси, тому що це будуть компроміси не з Україною. Це буде черговий компроміс Європи з РФ. Я абсолютно впевнений, що це – тиск і вплив російських чиновників, бюрократів і лобістів”, – заявив президент.

Президент також зауважив, що він не має впевненості щодо підтримки кандидатства України в ЄС з боку Португалії вже на червневому саміті ЄС. При цьому він нагадав, що 87% португальців підтримують членство України в ЄС. 

“Ми з Антоніу Кошту були відверті і говорили про це. Я сказав відверто, кандидатство для України в Європейському Союзі – це важливий сигнал. Це ще не членство, але дуже важливий сигнал для нашого народу, який відстоює свою країну і європейські цінності”, – додав Володимир Зеленський.

“Дуже хочу вірити, що Португалія також буде на стороні світла”, – додав він.

За його словами, некоректно порівнювати шлях до статусу кандидата в ЄС з тими країнами, які проходили його у мирний час. Водночас він звернув увагу, що подібні компроміси з Росією призвели до війни. 

У свою чергу очільник уряду Португалії також заявив, що його країна з нетерпінням очікує звіту Європейської комісії щодо перспектив інтеграції України з Євросоюзом та готова ділитися власним досвідом набуття членства в ЄС.

Антоніу Кошта висловився на підтримку міжнародних санкцій та збільшення інвестицій в альтернативні джерела енергії та шляхи постачання енергоносіїв у Європу, щоб подолати залежність від Росії.

Нагадаємо, 9 травня Україна передала ЄС другу частину відповідей на спеціальний опитувальник, який  заповнюють усі країни, що бажають вступити до ЄС. Президент України Володимир Зеленський розраховує, що в червні Україна отримає статус кандидата в члени ЄС. 

Раніше радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк розкритикував пропозицію президента Франції про створення нового європейського формату співпраці. Він вбачає в цьому спробу запропонувати Україні альтернативу членства в ЄС. Україна наполягає саме на членстві в Союзі. 

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг висловився проти пропозиції Україні членства в Євросоюзі. Він обґрунтував свою позицію тим, що є держави Західних Балкан, які проходили значно довший шлях до кандидатства.

В МЗС України висловили розчарування позицією глави МЗС Австрії. Речник МЗС Олег Ніколенко нагадав слова міністра Дмитра Кулеби, що український народ платить занадто високу ціну за помилки багатьох європейських урядів і що їхнє необ’єктивне сприйняття реальності вже призвело до політичного та економічного послаблення Європи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter