У Вінниці воєнізована охорона затримала журналістів, яких вона вважає терористами

Дата: 13 Січня 2021
A+ A- Підписатися

У Вінниці воєнізована охорона Укрзалізниці затримала журналістів місцевого інтернет-видання “Вежа”.

Про це повідомляє Інститут масової інформації. 

Фото: фейсбук-сторінка Андрія Качора

Знімальна група, як розповів шеф-редактор видання Андрій Качор, хотіла зняти сюжет у межах історично-дослідницького проєкту про мікрорайон Тяжилів, розташований у північно-східній частині міста. Перші згадки про місцину, у якій він лежить, датовані ще 1782 роком.

“У цьому районі є залізниця. Ми панорамно зняли колії та вагони. Коли вже йшли, до нас підбігли спершу працівники станції залізничної, які викликали воєнізовану охорону. Охорона нас затримала і викликала поліцію. Охорона заявляє, що ми протизаконно знімали адмінбудівлі Укрзалізниці”, – розповів Качор.

Спочатку журналісти викликали поліцію, однак та, приїхавши на виклик і побачивши, що медійники нічого не порушували, поїхала.

“Але охорона сказала, що, може, ми терористи, і спершу мала намір викликати СБУ, а тепер викликала слідчо-оперативну групу”, – повідомив Качор.

За його словами, вже другу годину охорона утримує знімальну групу, в якій перебуває й сам Качор.

Нагадаємо, що протягом минулого року в Україні експерти налічили 229 випадків порушень свободи слова. Найпоширенішим порушенням традиційно стала фізична агресія проти журналістів, яким ламали техніку, виштовхували, нападали під час прямих ефірів, завдавали тяжких тілесних ушкоджень, погрожували, пошкоджували їхнє майно та підпалювали машини. Однак за рік побільшало й перешкоджань професійній діяльності.

Щоб привернути увагу до небезпеки журналістської роботи, медійники запустили спеціальний проєкт.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter