#Ціна_слова: медійники запустили кампанію, щоб привернути увагу до небезпеки журналістської роботи

Дата: 30 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні запустили інформаційну кампанію “Ціна слова”, завдяки якій хочуть нагадати громадянському суспільству та аудиторії українських медіа про цінності незалежної журналістики, вагу правди та ризики в роботі журналістів. 

Про це організатори повідомили на сайті кампанії.

Міжнародні аналітики з року в рік фіксують зниження рівня свободи слова та збільшення кількості журналістів, які стають жертвами переслідувань за свою роботу. Як нагадують організатори кампанії, лише від січня до серпня цього року 27 журналістів і працівників медіа у світі втратили життя через свою роботу. 

“На жаль, цей список поповнюється. Ледь не щотижня вбивають одну людину, яка аналізує й описує події, шукає, оприлюднює приховані факти та розповідає правду”, – зазначають вони.

В Україні ситуація з нападами та тиском на журналістів досі залишається складною. Минулого року вперше за останні три роки в країні вбили журналіста – Вадима Комарова. Чоловіка жорстоко побили невідомі, а згодом він помер у лікарні. Винних у його смерті досі не знайшли. Всього за час незалежності в Україні загинуло понад 70 журналістів – значну частину з них убили.

Уже цього року в Україні зафіксували 171 напад на медійників, однак окрім фізичних нападів журналісти стикаються з перешкоджаннями та юридичним тиском

Організатори кампанії “Ціна слова” закликають усіх небайдужих ділитися власними історіями під хештегом #цінаслова і розповідати про те, чому говорити правду важливо для розвитку та безпеки громадянського суспільства, демократії, свободи окремої людини та держави.

Нагадаємо, що у 2020 році кількість запроторених за ґрати журналістів перетнула у світі рекордну позначку. Багато арештів, за словами аналітиків, спровокували протести та політична нестабільність. Однак вплинули на переслідування медійників й інші фактори, зокрема президентство в США Дональда Трампа та його політика спілкування і ставлення до ЗМІ, які він звинувачував у брехні та називав творцями фейків.

Раніше ZMINA також розповідала історії українських журналістів, які загинули за 29 років, та пояснювала, чому в нашій країні зростає кількість злочинів проти медійників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter