ІМІ: Минулого року рівень свободи слова в Україні погіршився

Дата: 16 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Експерти Інституту масової інформації зафіксували у 2019 році 243 випадки порушення свободи слова, з яких 171 стосувався фізичної агресії проти працівників медіа. 

Такі підсумки моніторингового дослідження “Барометр свободи слова”.

 

Основними категоріями порушень свободи слова в Україні у 2019 році були:

  • перешкоджання законній журналістській діяльності – 99 випадків (попереднього року – 96);
  • погрози – 37 випадків (попереднього року – 33);
  • побиття – 23 випадки (попереднього року – 31).

Серед регіонів за кількістю порушень лідирує Київ з областю (89 випадків), друге місце посіла Одещина (19 випадків), третє – Волинь (15), четверте – Дніпропетровщина з 14 випадками, а п’яте місце (по 13 випадків відповідно) розділили Миколаївщина та Полтавщина.

На окупованих територіях робота незалежних журналістів залишається або практично неможливою, або суттєво утрудненою, зауважують експерти. Так, українські журналісти позбавлені можливості висвітлювати події на цих територіях через значну загрозу фізичній безпеці, а їхні мешканці мають обмежений доступ до українських джерел інформації, десятки інформаційних видань там є заблокованими.

Експерти зазначили, що за рік в Україні поменшало випадків побиття журналістів, проте побільшало перешкоджань, погроз, погіршилася ситуація з кібератаками, юридичним тиском та доступом до інформації.

Також уперше за останні три роки в Україні сталося вбивство журналіста: 4 травня жорстоко побили черкаського журналіста Вадима Комарова, а вже наприкінці червня чоловік помер у лікарні від отриманих травм. 

За версією правоохоронців, він ішов вулицею, коли на нього напав невідомий чоловік, який заподіяв йому тілесні ушкодження, а після цього зник з місця події. За словами медиків, Комарову завдали ударів молотком. У нього була зафіксована глибока мозкова травма, пошкоджена фактично третина головного мозку.

За словами керівниці відділу моніторингу свободи слова ІМІ Катерини Дячук, причинами погіршення ситуації зі свободою слова за останній рік стали несистемний підхід у розслідуванні порушень, зростання тиску медіавласників і політиків, що сприяє дискредитації професії журналіста, а також слабка солідарність у середовищі журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter