Цього року у світі вбили 27 журналістів – ООН

Дата: 02 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

За січень-серпень поточного року у світі вбили 27 працівників медіа.

Про це повідомляють в ООН.

Із 2006 до 2019 року включно у світі загинули 1200 журналістів. Як наголошують експерти, зазвичай у дев’яти з десяти випадків убивць не карають, що призводить до ще більшого числа вбивств і зазвичай стає симптомом загострення конфлікту і розпаду законодавства та правосуддя. Безкарність правопорушників завдає збитків цілим суспільствам, покриваючи серйозні порушення прав людини, корупцію і злочинність, наголошують у ЮНЕСКО. 

“Від нападів на журналістів страждає все суспільство загалом. Неможливість захистити журналістів істотно обмежує нашу здатність залишатися в курсі подій і брати участь у процесі ухвалення рішень. Якщо журналісти не зможуть виконувати свою роботу в безпеці, ми можемо опинитись у світі плутанини й дезінформації”, – наголосив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Відомо, що з 2013 року у світі 2 листопада відзначають Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів. Резолюція ООН, якою проголосили про цей день, засуджує всі акти насильства щодо журналістів і працівників засобів масової інформації. Вона також настійно закликає держави-члени ООН зробити все можливе для запобігання насиллю й притягнення до відповідальності винних у скоєнні злочинів проти журналістів і працівників ЗМІ, а також ужити заходів задля того, щоб жертви мали доступ до належних засобів правового захисту. 

Нагадаємо, що минулого року експерти налічили 243 випадки порушення свободи слова, а також уперше за останні три роки в країні сталося вбивство журналіста. Водночас, як свідчать дані Офісу генпрокурора, кількість справ, скерованих до суду за “журналістськими статтями”, не збільшується. Нещодавно до парламенту внесли законопроєкт, яким пропонують збільшити строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за правопорушення, вчинені стосовно журналістів у зв’язку з їхньою професійною діяльністю.

Раніше ZMINA розповідала, чому в Україні зростає кількість злочинів проти медійників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter