Раді пропонують збільшити строк давності покарання за злочини проти журналістів

Дата: 20 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

На розгляд Верховної Ради внесли законопроєкт №4224, яким пропонують збільшити строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за правопорушення, вчинені стосовно журналістів у зв’язку з їхньою професійною діяльністю.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Документ, до розробки якого долучились представники Офісу генпрокурора, Омбудсмана, Нацполіція, ДБР, а також експерти Центру прав людини ZMINA, підготували як відповідь на парламентські слухання щодо безпеки журналістів. 

Автори документу пропонують дозволити правоохоронцям притягати до відповідальності за злочини проти журналістів протягом 6 місяців з дня виявлення правопорушення, але не пізніше року з дня його вчинення. Також у новому законопроєкті пропонують виключити кримінальну і передбачити адміністративну відповідальність за незаконну відмову в наданні публічної інформації на запит журналіста. 

Окрім цього експерти пропонують нове визначення поняття “Журналіст” як “творчого працівника суб’єкта у сфері медіа, який професійно збирає, одержує, створює, редагує, поширює і займається підготовкою інформації для медіа”. Свій статус журналіст може підтвердити документом, виданим суб’єктом у сфері медіа, професійною чи творчою спілкою журналістів, в якому обов’язково вказуватимуть найменування та вид медіа, фото, прізвище, ім’я та по-батькові журналіста, номер документу, дату видачі і строк його дії.

Дали у новому законопроєкті й визначення поняттю “Журналістська діяльність”. Її парламентарі розуміють, як діяльність, пов’язану із збиранням, одержанням, створенням, поширенням, зберіганням або іншим використанням інформації з метою її поширення на невизначене коло осіб через засоби масової інформації, телерадіоорганізації, інформаційні агентства та інтернет.

Водночас автори документу наголосили, що професійною не можна вважати діяльність в сфері медіа, яку здійснюють без дотримання стандартів журналістики та Резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи 1003 (1993) Про етичні принципи журналістики.

Нагадаємо, що лише у вересні експерти нарахували в Україні 15 порушень свободу слова, зокрема, побиттів та погроз журналістам. Минулого року таких випадків налічили 243, а також уперше за останні три роки в країні сталося вбивство журналіста. Водночас, як свідчать дані Офісу генпрокурора, кількість справ скерованих до суду за “журналістськими статтями” не збільшується. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter