За рік в Україні 171 раз нападали на журналістів

Дата: 28 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Протягом 2020 року в Україні налічили 229 випадків порушень свободи слова, з яких 171 стосувався фізичної агресії щодо журналістів. 

Такі дані річного моніторингу Інституту масової інформації. 

Інфографіка ІМІ

Фізична агресія вчергове стала найпоширенішим порушенням свободи слова, адже на неї припало 74% всіх зафіксованих випадків. Журналістам ламали техніку, виштовхували, нападали під час прямих ефірів, завдавали тяжких тілесних ушкоджень, погрожували, пошкоджували їхнє майно, підпалювали машини. 

Цього року, порівняно з минулим, на 26% зросла кількість перешкоджань законній діяльності журналістів. Основними причинами такого зростання експерти називають протизаконні карантинні обмеження та місцеві вибори. 

Із запровадженням карантину експерти пов’язують і третину (27%) усієї кількості зафіксованих порушень свободи слова. Переважно ці випадки стосувалися недопущення журналістів на сесії місцевої влади, а також нападів на журналістів на ринках, у перукарнях, магазинах під час перевірки дотримання умов карантину. 

Відзначили експерти ІМІ й тенденцію до вибіркового запрошення ЗМІ під час робочих поїздок президента Володимира Зеленського регіонами. Представники ІМІ зафіксували такі скарги від журналістів у ХерсоніДніпріКривому Розі, Хмельницькому, Запоріжжі, на Волині.

Показовим експерти назвали страйк херсонських журналістів, яких не акредитували на зустріч із Зеленським. У відповідь на це вони ставили новини без тексту, публікували порожні сторінки та вигадували текст із місця події.

Закритість органів влади стала одним з головних трендів року. Ще одним з них стало обмеження доступу до публічної інформації. Журналістам відмовлялися відповідати на запити та навіть виставляли рахунки за отримання запитуваної інформації, як, наприклад, це зробила міська рада на Закарпатті. Журналістці місцевого видання там надіслали рахунок на понад 300 гривень за відповідь. 

Серед регіонів України за кількістю порушень лідером традиційно став Київ з областю (71 випадок). Друге місце посіли Одещина та Запоріжжя (по 18 випадків), третє місце розділили між собою Дніпропетровщина та Херсонщина – по 15 випадків.  Четверте – Львівщина та Полтавщина (по 12 випадків). П’яте – Миколаїв (11).

Інфографіка ІМІ

Усього за рік утиску своїх прав зазнали 103 журналісти та 90 журналісток.

Нагадаємо, що минулого року експерти налічили 243 випадки порушення свободи слова, а також уперше за останні три роки в країні сталося вбивство журналіста. Водночас, як свідчать дані Офісу генпрокурора, кількість справ, скерованих до суду за “журналістськими статтями”, не збільшується. 

Фотографія обкладинки: Слово і Діло

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter