У Тбілісі затримали 23 мітингувальників, які виступали проти закону про “іноагентів”

Дата: 03 Травня 2024
A+ A- Підписатися

На акції протесту проти закону “Про прозорість іноземного впливу” у столиці Грузії Тбілісі у ніч проти 3 травня поліція затримала 23 осіб.

Про це пише News Georgia.

Фото: Felix Light

“Поліція затримала 23 учасників акції проти закону про іноагентів, що проходила на площі Героїв у Тбілісі в ніч з 2-го на 3 травня”, – повідомили в МВС Грузії.

Усіх їх затримали за статтями 166 та 173 адміністративного кодексу Грузії – дрібне хуліганство та непокора поліції.

Відомо, що серед затриманих – двоє музикантів. Це учасник гурту “Квемехі” Сандро Кераулі та Міхо Каландарішвілі з гурту Bedford Falls.

Впродовж трьох останніх днів поліція затримала на мітингах проти закону про “іноагентів” близько ста людей.

Народний захисник (Омбудсман) Грузії отримав десятки скарг про надмірне застосування сили з боку поліції під час затримання протестувальників.

При цьому жодне офіційне відомство не уточнює, скільки затриманих заявили про фізичне насильство щодо них. Згідно з інформацією, яку поширюють грузинські медіа та у соцмережах, у багатьох людей – переломи ребер та травми голови.

Нагадаємо, що 17 квітня парламент Грузії в першому читанні ухвалив скандальний закон “Про прозорість іноземного впливу”. Документ підтримали 83 депутати, проти – ніхто не голосував.

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що закон про “прозорість зовнішнього впливу” спрямований першочергово на захист країни від “українізації”. Журналісти припускають, що під “загрозою українізації” Кобахідзе має на увазі нібито прагнення недержавних організацій (НДО) позбавити Грузію суверенітету та стабільного розвитку.

Документ “Про прозорість іноземного впливу” є майже аналогічним до російського закону, що діє з 2012 року й призвів до фактичної ліквідації громадських організацій, які працюють над моніторингом політичних і соціальних процесів, зокрема моніторингом виборів.

Тим часом депутати Європейського парламенту підготували проєкт резолюції, у якій закликають ЄС не починати перемовини з Грузією про членство, якщо в країні набере чинності закон “Про прозорість іноземного впливу”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter