У Грузії під час протестів проти закону “про іноагентів” затримали десятки людей, місце перебування частини з них невідоме

Дата: 01 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У Грузії під час акції протесту затримали близько 60 активістів: акція відбулася 30 квітня в столиці країни Тбілісі, де депутати розглядали в другому читанні законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” – фактично аналог російського закону “Про іноагентів”.

Про це повідомила активістка Натія Тавберідзе, інформацію про затримання 63 протестувальників підтвердили в міністерстві внутрішніх справ країни. 

Протести в Тбілісі, 30 квітня 2024 року. Фото: Irakli Gedenidze / REUTERS

“За словами юристів Групи правової допомоги, повідомлено про близько 60 затриманих, ще не всіх виявлено”, – написала активістка.

Згідно з повідомленнями місцевих медіа, до будівлі парламенту вийшли кілька тисяч людей, за деякими оцінками – близько 15 тисяч. Силовики розганяли протестувальників із застосуванням водометів, гумових куль та перцевого газу.

Кількість потерпілих серед активістів невідома. Під час демонстрації спецпризначенці сильно побили очільника опозиційної партії “Єдиний національний рух” Левана Хабеїшвілі.

Голова партії "Єдиний національний рух" Леван Хабеїшвілі Голову партії “Єдиний національний рух” Левана Хабеїшвілі відправили до тбіліської клініки Інгороква. Фото із соцмереж

На підтримку протестувальників виступила президентка Грузії Саломе Зурабішвілі. Вона назвала “невиправданим, неспровокованим і непропорційним” застосування сили проти протестувальників.

“Відповідальність повністю лягає на уряд. Грузинський народ позбавлений права на мирний протест”,написала вона в мережі Х.

Ближче до ранку 1 травня силовики відступили від парламенту, а протестувальники залишилися на вулиці, щоб розчистити її від сміття.

Зі свого боку в МВС Грузії заявили, що протестувальники нібито самі спровокували силовиків на жорсткіші дії.

“Шестеро співробітників МВС отримали різні важкі травми внаслідок насильницьких дій мітингувальників під час акції протесту на проспекті Руставелі. Триває слідство за статтею 353 Кримінального кодексу”, – уточнили у відомстві.

Оскільки депутати не встигли завершити розгляд законопроєкту “Про прозорість іноземного впливу” в другому читанні, цей процес продовжився 1 травня. Перед розглядом у парламентів сталася сутичка між депутатами. Відповідне відео, зняте депутаткою опозиційної партії LELO Саломе Самадашвілі, оприлюднив телеграм-канал Tbilisi Life. У ролику демонструється конфлікт однієї групи парламентарів з іншою, а також книга, яка прилетіла в одного з депутатів.

Опозиційна депутатка Теона Акубардія розповіла журналістам, що один з депутатів “Грузинської мрії” кидав книгами та пляшками в жінок з опозиційних партій.

Згодом члени парламенту спробували продовжити розгляд законопроєкту в другому читанні. Як зазначає Tbilisi Life, спікер Шалва Папуашвілі вимикав мікрофони опозиційним депутатам, а також вигнав із зали депутаток Саломі Самадашвілі та Тамар Чарквіані.

Грузинський законопроєкт “про іноагентів” є майже аналогічним до російського закону, що діє з 2012 року й призвів до фактичної ліквідації громадських організацій, які працюють над моніторингом політичних і соціальних процесів, зокрема моніторингом виборів.

Він передбачає появу реєстру, де будуть зазначені всі некомерційні юридичні особи та ЗМІ, які фінансуються з-за кордону більш ніж на 20%. 7 березня 2023 року парламент Грузії в першому читанні ухвалив цей законопроєкт, що призвело до масових протестів. Уже 9 березня владна партія “Грузинська мрія” та її союзники відкликали законопроєкт на тлі масових протестів.

Однак на початку квітня 2024 року “Грузинська мрія” повторно внесла законопроєкт до парламенту. На відміну від першого варіанту в доопрацьованому документі замість терміна “агент іноземного впливу” використано формулювання “організація, яка реалізує іноземні інтереси”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що закон про “прозорість зовнішнього впливу” (більш відомий як закон про “іноагентів”) спрямований першочергово на захист країни від “українізації”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter