Премʼєр Грузії вважає, що закон про “іноагентів” допоможе “запобігти українізації”

Дата: 18 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що закон про “прозорість зовнішнього впливу” (більш відомий як закон про “іноагентів”) спрямований першочергово на захист країни від “українізації”.

Про це повідомляє телеканал 1TV.

Іраклій Кобахідзе. Фото: 24 канал

Журналісти припускають, що під “загрозою українізації” Кобахідзе має на увазі нібито прагнення недержавних організацій (НДО) позбавити Грузію суверенітету та стабільного розвитку.

“Якби НДО досягли того, чого вони активно намагалися зробити у 20202022 роках, а саме зміни влади шляхом революції, то сьогодні Грузія була б у гіршій ситуації ніж Україна, а це означає, що позаду залишився б і мир, і євроінтеграція”, – каже премʼєр-міністр.

Крім того, Кобахідзе звинувачує НДО у спробах атакувати православну церкву та завдати шкоди її репутації.

“Я впевнений, що якби був закон про прозорість іноземного впливу, НДО були б відповідальнішими перед донорами, вони б не ставили донорські організації в незручну ситуацію. Коли грузинське суспільство бачить, що НДО, яка фінансується конкретним донором, роками атакує церкву, що воно має думати про цього конкретного донора?” – зазначив він.

За його словами, “уникнення українізації” є необхідною умовою для інтеграції Грузії в Європейський Союз, і “це головна мета цього законопроєкту”. 

На ці висловлювання відреагувало Міністерство закордонних справ України.

“Викликають обурення коментарі премʼєр-міністра Грузії Іраклія Кобахідзе щодо загрози “українізації”, проти якої нібито спрямований зазначений законопроєкт. Використання імені нашої країни у такому зневажливому контексті завдає додаткової шкоди українсько-грузинським відносинам. Русифікація, а не міфічна “українізація”, є реальною загрозою для Грузії”, – наголосило зовнішньополітичне відомство.

Там також закликали грузинську владу поважати право громадян на мирний протест і шукати розв’язання ситуації шляхом конструктивного діалогу.

“Україна зацікавлена у мирній та дружній атмосфері у Грузії, завжди рішуче підтримувала і продовжує підтримувати суверенітет і територіальну цілісність Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів”, – підсумували в МЗС.

Нагадаємо, що у середу, 17 квітня, парламент Грузії в першому читанні ухвалив скандальний закон “Про прозорість іноземного впливу”. Документ підтримали 83 депутати, проти – ніхто не голосував.

До голосування грузинська президентка Саломе Зурабішвілі скерувала термінове звернення до голови Європейської ради Шарля Мішеля та президента Франції Емманюеля Макрона у зв’язку з намірами влади ухвалити суперечливий закон.

Документ “Про прозорість іноземного впливу” є майже аналогічним до російського закону, що діє з 2012 року й призвів до фактичної ліквідації громадських організацій, які працюють над моніторингом політичних і соціальних процесів, зокрема моніторингом виборів.

Минулого року парламент Грузії відхилив у другому читанні законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” (законопроєкт про так званих “іноагентів”) на тлі масових протестів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter