Парламент Грузії в першому читанні ухвалив закон про “іноагентів”

Дата: 17 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У середу, 17 квітня, парламент Грузії в першому читанні ухвалив скандальний закон “Про прозорість іноземного впливу”. Документ підтримали 83 депутати, проти – ніхто не голосував.

Про це повідомляє видання “Эхо Кавказа”.

Парламент Грузії. Фото: NewsGeorgia

Перед голосуванням спікер парламенту Шалва Папуашвілі вигнав із зали низку опозиційних депутатів.

Зрештою представники опозиції проігнорували голосування.

Наразі десятки тисяч громадян збираються перед парламентом на мітинг проти цього закону.

Напередодні на протестах спецпризначенці застосували силу до учасників. За два протестні дні правоохоронці затримали близько 30 осіб.

До голосування грузинська президентка Саломе Зурабішвілі також скерувала термінове звернення до голови Європейської ради Шарля Мішеля та президента Франції Емманюеля Макрона у зв’язку з намірами влади ухвалити суперечливий закон.

Раніше ZMINA писала, що 15 квітня в парламенті Грузії, попри хвилю критики від західних партнерів і обурення всередині країни, почали обговорення суперечливого проєкту “Про прозорість іноземного впливу”, який порівнюють з російським законом “про іноагентів”.

Увечері того ж дня в Грузії тисячі людей зібралися під парламентом на акцію проти ухвалення законопроєкту щодо “іноагентів”. Вони запалювали фаєри й скандували: “Ні російському закону”. Згодом місцева влада повідомила про 14 затриманих. 

Нагадаємо, що документ “Про прозорість іноземного впливу” є майже аналогічним до російського закону, що діє з 2012 року й призвів до фактичної ліквідації громадських організацій, які працюють над моніторингом політичних і соціальних процесів, зокрема моніторингом виборів.

Минулого року парламент Грузії відхилив у другому читанні законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” (законопроєкт про так званих “іноагентів”) на тлі масових протестів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter