У Тбілісі відбувся протест проти закону про “іноагентів”: затримали понад десяток людей

Дата: 16 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Увечері 15 квітня в Грузії тисячі людей зібралися під парламентом на акцію проти ухвалення законопроєкту щодо “іноагентів”. Вони запалювали фаєри й скандували: “Ні російському закону”. Згодом місцева влада повідомила про 14 затриманих. 

Про це пишуть “Новости-Грузия” та “Эхо Кавказа”.

Так, 15 квітня в парламенті Грузії, попри хвилю критики від західних партнерів і обурення всередині країни, почали обговорення суперечливого проєкту “Про прозорість іноземного впливу”, який порівнюють з російським законом “про іноагентів”.

Засідання відбувалося з обмеженнями, які запровадив парламент. У державній будівлі діяв “жовтий” безпековий рівень, а з представників медіа до законодавчого органу пустили лише журналістів телекомпаній.

Тим часом на вулиці відбувався протест. Зрештою міністерство внутрішніх справ заявило, що загалом під парламентом затримали 14 учасників акції протесту, їм виписали звинувачення за статтями кодексу про адміністративні правопорушення про дрібне хуліганство та непокору поліції.

У відомстві пояснили затримання тим, що протестувальники нібито “порушували громадський порядок, чинили спротив поліції та ображали правоохоронців”.

Також постраждав один правоохоронець, і йому надавали медичну допомогу.

Сьогодні, у вівторок, біля парламенту планується нова акція протесту, вона розпочнеться опівдні за місцевим часом.

Нагадаємо, що документ “Про прозорість іноземного впливу” є майже аналогічним до російського закону, що діє з 2012 року й призвів до фактичної ліквідації громадських організацій, які працюють над моніторингом політичних і соціальних процесів, зокрема моніторингом виборів.

Минулого року парламент Грузії відхилив у другому читанні законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” (законопроєкт про так званих “іноагентів”) на тлі масових протестів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter