У Грузії повторно внесуть на розгляд законопроєкт про “іноагентів”

Дата: 05 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Правляча партія Грузії “Грузинська мрія” знову вносить на розгляд парламенту законопроєкт про “іноземних агентів”.

Про це заявив лідер парламентської фракції Мамука Мдінарадзе.

Протести у Грузії у березні 2023 року. Фото: AP Photo / Зураб Церцвадзе

Законопроєкт збираються внести до парламенту з тими ж формулюваннями, що й минулого року, за винятком терміну “агент іноземного впливу”. Натомість автори документа використають словосполучення “організація, що втілює інтереси іноземної сили”.

Минулого року цей законопроєкт спричинив масові протести у країні.

Законодавча ініціатива, за словами Мдінарадзе, вимагає щорічної фінансової звітності від організацій, які отримують іноземне фінансування. На його думку, неурядові організації впливають на опозиційні партії і є рушійною силою “революційних сценаріїв”.

Грузинські опозиціонери вважають, що закон має на меті придушення інакодумства та громадянської активності, як це сталося у Росії. Також вони стверджують, що ухвалення такого закону становить загрозу для демократії і перешкоджатиме інтеграції Грузії до Європи.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також заявив, що наміри уряду Грузії повернутися до розгляду законодавства щодо «іноземних агентів» суперечать зміцненню демократичних інституцій.

“Я виступаю проти будь-яких намірів уряду Грузії поновити реєстрацію для «іноземних агентів» або «закордонних впливів». Тому що це великою мірою суперечить зміцненню демократичних інституцій в Грузії”, – наголосив керівник Альянсу.

Він зазначив, що Грузія має працювати над реформами, щоб наблизитися до НАТО і ЄС.

“Народ Грузії чітко висловився, що прагне демократичного та заможного майбутнього в європейській та євроатлантичній родині. Будь-який закон, що знову вводить поняття “іноземного агента”, матиме негативний вплив на медіа у країні, підірве саму ідею щодо (співпраці з) НАТО та потужного демократичного суспільства”, – підкреслив Столтенберг.

Цим також стривожений Комітет із захисту журналістів.

“Відновлення грузинською владою законопроєкту, який затаврує засоби масової інформації як контрольовані з-за кордону, викликає глибоке занепокоєння і абсолютно несумісне з заявами про відповідність європейським демократичним стандартам і загрожує свободі преси напередодні жовтневих парламентських виборів.

Правляча партія “Грузинська мрія” має відкликати законопроєкт і відмовитися від будь-якої форми закону про “іноземних агентів”, якщо Грузія хоче досягти успіху в прагненні вступити до Європейського Союзу”, – заявила координаторка програми КЗЖ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Нагадаємо, що документ “Про прозорість іноземного впливу” є майже аналогічним до російського закону, що діє з 2012 року й призвів до фактичної ліквідації громадських організацій, які працюють над моніторингом політичних і соціальних процесів, зокрема моніторингом виборів.

Минулого року парламент Грузії відхилив у другому читанні законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” (законопроєкт про так званих “іноагентів”) на тлі масових протестів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter