Європарламент може зупинити перемовини про вступ Грузії до ЄС через закон про “іноагентів”

Дата: 24 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Депутати Європейського парламенту підготували проєкт резолюції, у якій закликають ЄС не починати перемовини з Грузією про членство, якщо в країні набере чинності закон “Про прозорість іноземного впливу”, більш відомий як закон про “іноагентів”. 

Про це повідомляє видання “Эхо Кавказа”, журналісти якого ознайомилися з проєктом резолюції.

Фото: Getty Images

Спочатку до Європарламенту внесли чотири проєкти резолюції, проте до початку дебатів додали пʼятий варіант. Наразі автори всіх робочих версій погодили загальний текст.

За даними видання, на цьому етапі в робочій версії погодженої резолюції немає заклику запровадити санкції проти засновника грузинської партії влади Бідзіни Іванішвілі, депутатів “Грузинської мрії” або високопосадовців.

Також у цьому варіанті резолюція не передбачає ані припинення фінансової допомоги Грузії, ані перегляду питання лібералізації візового режиму. Утім, до голосування в проєкт ще можуть бути внесені поправки.

Наразі в проєкті резолюції йдеться, що Європейський парламент засуджує повторне внесення до парламенту законопроєкту “Про прозорість іноземного впливу”; зазначається, що цей законопроєкт не відповідає цінностям ЄС, суперечить амбіціям Грузії щодо вступу до ЄС, завдає шкоди репутації країни й ставить під загрозу її євроатлантичну інтеграцію.

Зокрема, у Європарламенті вважають, що, допоки цей закон буде чинним, ЄС не слід розпочинати перемовини про вступ із Грузією. З огляду на це високопосадовці закликали “Грузинську мрію” відкликали закон, нагадавши, що країні надали статус кандидата із застереженням, що будуть зроблені відповідні кроки. Зокрема, для вільного функціонування громадянського суспільства і боротьби з дезінформацією про Європейський Союз і його цінності.

За остаточний варіант резолюції депутати Європарламенту мають проголосувати в четвер, 25 квітня.

Нагадаємо, що в середу, 17 квітня, парламент Грузії в першому читанні ухвалив скандальний закон “Про прозорість іноземного впливу”. Документ підтримали 83 депутати, проти – ніхто не голосував.

До голосування грузинська президентка Саломе Зурабішвілі скерувала термінове звернення до голови Європейської ради Шарля Мішеля та президента Франції Емманюеля Макрона у зв’язку з намірами влади ухвалити суперечливий закон.

Вже після ухвалення закону прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що закон про “прозорість зовнішнього впливу” спрямований першочергово на захист країни від “українізації”. Журналісти припускають, що під “загрозою українізації” Кобахідзе має на увазі нібито прагнення недержавних організацій (НДО) позбавити Грузію суверенітету та стабільного розвитку.

Документ “Про прозорість іноземного впливу” є майже аналогічним до російського закону, що діє з 2012 року й призвів до фактичної ліквідації громадських організацій, які працюють над моніторингом політичних і соціальних процесів, зокрема моніторингом виборів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter