У СІЗО Сімферополя більше десяти камер перебувають на карантині – правозахисники

Дата: 23 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

У Криму не менше десятка камер сімферопольского СІЗО знаходяться на карантині. Серед хворих є випадки пневмонії, однак точного діагнозу ув’язненим не ставлять.

Про це інформує Кримська правозахисна група на своїй фейсбук-сторінці.

“СІЗО у Криму як і раніше переповнений. Наприклад, в одній з камер (30 кв. м.) Знаходиться 10 ліжок, а міститься 14 осіб. Така ситуація також сприяє поширенню нової коронавірусної інфекції в слідчому ізоляторі”, – мовиться в повідомленні.

Очільниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник наголосила, що кримчани, які містяться в місцях позбавлення волі, як на окупованому півострові, так і у Росії, не тестуються на COVID-19, не забезпечені засобами захисту і не отримують адекватного медичного лікування. Водночас за її словами, ситуацію з пандемією в пенітенціарних установах активно використовують для обмеження прав осіб, позбавлених волі.

“По суті COVID-19 використовується для того, щоб позбавити людей конфіденційного спілкування з адвокатом. Як це, наприклад, відбувається з кримчанами, які знаходяться на території Ростова-на-Дону. Їхні адвокати можуть з ними спілкуватися тільки в кімнатах для коротких побачень, через скло телефоном і тільки під наглядом працівників адміністрації СІЗО. Це безумовно порушення їхні права”, – пояснила Скрипник.

Нагадаємо, у тимчасово окупований Крим перетнув Крим перетнув добову позначку в понад дві сотні хворих на коронавірус. Так, до прикладу, 22 жовтня на півострові зафіксували 263 нових випадки хвороби. Двоє осіб померли. Усього з початку пандемії на півострові захворіли 9 646 людей, померли 187 людей. 

В Криму збільшилася динаміка захворюваності на COVID-19 після масових заходів, в тому числі парадів російських військ і техніки до 75-річчя перемоги в Другій світовій війні. Кількість зареєстрованих хворих сягнула більш ніж тисячі осіб. Окрім цього, окупаційна влада не перекрила Кримський міст і не скасувала авіасполучення з російськими регіонами, де поширена коронавірусна інфекція. За даними Украероруху, Росія збільшила частку незаконних польотів до окупованого Криму.  

Кримська правозахисна група наголошує, що офіційна статистика захворюваності на коронавірус у Криму занижена, бо не показує даних про заражених у лавах російської армії, правоохоронних органів та серед пацієнтів з позалікарняною пневмонією.

Окрім цього, українські профільні служби не мають доступу на півострів, щоб вести моніторинг. Дані про захворювання щодня подає окупаційна влада Криму. Їхня достовірність не підтверджена міжнародними організаціями.

Нагадаємо, стаття 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує РФ за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечувати й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я і громадську гігієну на окупованій території Криму, що охоплює також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter