Росія збільшує частотність незаконних польотів до Криму попри коронавірус – Украерорух

Дата: 16 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Російські авіакомпанії у 2020 році продовжують збільшувати частоту незаконних польотів до тимчасово окупованого Криму, які порушують український повітряний простір.

Про це в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна розповів в. о. директора Державного підприємства обслуговування повітряного руху України (Украерорух) Андрій Ярмак.

Незаконні перельоти в тимчасово окупованому Криму станом на 14:00 16 жовтня 2020 року

За його словами, середня кількість виконуваних авіарейсів із січня до вересня становила близько 100 на добу. Це на 11,1% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

“Якщо говорити про динаміку, то у 2019 році російські авіакомпанії здійснювали до Криму в середньому на день близько 90 рейсів, або 32,5 тисячі рейсів на рік. Цього року кількість дещо збільшилася: за результатами січня-вересня, середньодобова кількість таких рейсів – близько 100”, – повідомив Ярмак.

Водночас він підкреслив, що інтенсивність виконання польотів залежить від сезонності: влітку вона вища, під час зимової навігації – нижча.

“При цьому влітку, незважаючи на пандемію, загальна кількість рейсів російських авіаліній до Криму становила від 150 до 200 рейсів на день”, – додав він. 

Він також зазначив, що Украерорух системно фіксує всі порушення правил використання повітряного простору з боку російських авіакомпаній і передає цю інформацію до Державіаслужби для вжиття заходів відповідно до українського законодавства.

Як відомо, в Криму збільшилася динаміка захворюваності на COVID-19 після парадів російських військ і техніки до 75-річчя перемоги в Другій світовій війні. Окрім цього, окупаційна влада не перекрила Кримський міст і не скасувала авіасполучення з російськими регіонами, де поширена коронавірусна інфекція.

За даними окупаційної влади, минулої доби в Криму зареєстрували 171 випадок коронавірусної інфекції. Загалом на півострові захворіли 7 748 людей, одужали 4 583, а померло 153 особи. 

Раніше Україна подала позови на 4,8 млн грн проти п’яти авіакомпаній за польоти над Кримом.

9 вересня ZMINA повідомляла, що українські правоохоронці ініціювали арешти 65 літаків – порушників порядку в’їзду та виїзду з окупованого Криму.

24 липня Прокуратура АРК та СБУ в автономії повідомили про підозру пілоту однієї з російських авіакомпаній у порушенні правил міжнародних польотів і незаконному переправленні людей через державний кордон України. Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму і виїзду з неї є кримінальним злочином, а режим закритих аеропортів передбачений західними санкціями.

Як відомо, з початком тимчасової окупації Росією Криму, в березні 2014 року, Державіаслужба України ухвалила рішення про заборону всіх польотів над Кримським півостровом. На початку квітня 2014-го Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль української авіавлади над кримським авіаційним простором.

У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації, дотримуючись конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, не узгоджені з українською стороною.

Утім, відтоді до Міжнародного аеропорту “Сімферополь” імені Амета-Хана Султана, аеропорту “Бельбек” поблизу Севастополя літають борти виключно російських авіакомпаній.

Аеропорт Сімферополя, 28 червня 2020 року

25 листопада 2015 року Кабінет Міністрів України оголосив про заборону перельотів літаків російських авіакомпаній над небом України. Із 26 листопада 2015 року Державіаслужба України заборонила транзитне використання свого повітряного простору для всіх авіакомпаній РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter