Україна арештувала 65 літаків за незаконні польоти до окупованого Криму

Дата: 09 Вересня 2020
A+ A- Підписатися
Прокуратура Автономної Республіки Крим ініціювала арешти щодо 65 літаків – порушників порядку в’їзду та виїзду з окупованого півострова. 
 
Про це повідомляє пресслужба відомства у своєму телеграм-каналі
 
Незаконні перельоти в тимчасово окупованому Криму станом на 12:00 9 вересня. Скріншот flightradar24.com

“Під процесуальним керівництвом Прокуратури АР Крим розташоване в Херсоні Головне управління СБУ в АРК розслідує кримінальне провадження за фактами порушення службовими особами іноземних авіакомпаній правил міжнародних польотів і порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї”, – йдеться в повідомленні. Посадовцям авіакомпаній інкримінують порушення ч. 2 ст. 332-1, ст. 334 та ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України.

У прокуратурі АРК нагадують, що починаючи з березня 2014 року Україна закрила повітряний простір над окупованим півостровом через неможливість нагляду за безпекою польотів під час організації повітряного руху та через неможливість гарантувати безпеку польотів. Україна припинила функціонування всіх аеропортів окупованої території півострова.
 
“Незважаючи на це, наразі встановлено близько 40 російських авіакомпаній, які здійснюють регулярні пасажирські авіаперевезення до окупованого півострова, порушуючи міжнародні правила польотів та законодавство України. У зв’язку з цим Прокуратура Автономної Республіки Крим спільно з ГУ СБУ в АР Крим звернулася до суду з клопотаннями про накладення арешту на літаки деяких російських авіакомпаній, що порушили порядок в’їзду-виїзду з та на окупований півострів та правил міжнародних польотів. Наразі арештовано 65 повітряних суден-порушників”, – мовиться в повідомленні.
 
Раніше ZMINA повідомляла, що Державіаслужба ухвалила понад 114 тисяч постанов щодо порушників, які незаконно літали до Криму. 

24 липня Прокуратура АРК та СБУ в автономії повідомили про підозру пілоту однієї з російських авіакомпаній у порушенні правил міжнародних польотів і незаконному переправленні людей через державний кордон України.

Як відомо, з початком тимчасової окупації Росією Криму, в березні 2014 року, Державіаслужба України ухвалила рішення про заборону всіх польотів над Кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль української авіавлади над кримським авіаційним простором.

У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації, дотримуючись конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, не узгоджені з українською стороною.
 
Аеропорт Сімферополя, 28 червня 2020 року

25 листопада 2015 року Кабінет Міністрів України оголосив про заборону перельотів літаків російських авіакомпаній над небом України. Із 26 листопада 2015 року Державіаслужба України заборонила транзитне використання свого повітряного простору для всіх авіакомпаній РФ.

За даними санкційної бази видання BlackSeaNews, Україна активніше запроваджує санкції проти російських авіакомпаній, які незаконно літають до Криму, ніж США та Європейський Союз.
 
Раніше Кримська правозахисна група неодноразово висловлювала занепокоєння тим, що окупаційна влада не припинила авіасполучення Криму з російськими регіонами, що створює додаткові ризики поширення коронавірусної інфекції.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter