Україна подала позови на 4,8 млн грн проти п’яти авіакомпаній за польоти над Кримом

Дата: 15 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м. Севастополя подала позови в інтересах держави проти п’яти іноземних авіакомпаній щодо стягнення заборгованості за надані аеронавігаційні послуги в повітряному просторі України.

Про це інформує пресслужба відомства.

Незаконні перельоти в тимчасово окупованому Криму станом на 17:00 15 вересня

Під час досудового розслідування прокуратура автономії встановила, що в п’яти іноземних авіакомпаній виникла заборгованість перед Державним підприємством обслуговування повітряного руху України за надані аеронавігаційні послуги в повітряному просторі України, зокрема в міжнародному повітряному просторі над Чорним морем, на загальну суму 4 855 795 гривень.

У прокуратурі наголошують, що подали позови, щоб забезпечити стабільність роботи об’єкта державної власності, який має стратегічне значення для економіки й безпеки України, та виконати взяті державою зобов’язання за Конвенцією про міжнародну цивільну авіацію 1944 року. Документ регулює питання належного аеронавігаційного обслуговування літаків та гарантування безпеки повітряного простору.

9 вересня ZMINA повідомляла, що українські правоохоронці ініціювали арешти 65 літаків – порушників порядку в’їзду та виїзду з окупованого Криму.

24 липня Прокуратура АРК та СБУ в автономії повідомили про підозру пілоту однієї з російських авіакомпаній у порушенні правил міжнародних польотів і незаконному переправленні людей через державний кордон України. Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму і виїзду з неї є кримінальним злочином, а режим закритих аеропортів передбачений західними санкціями.

Як відомо, з початком тимчасової окупації Росією Криму, в березні 2014 року, Державіаслужба України ухвалила рішення про заборону всіх польотів над Кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль української авіавлади над кримським авіаційним простором.

У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації, дотримуючись конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, не узгоджені з українською стороною.

Утім, відтоді до Міжнародного аеропорту “Сімферополь” імені Амета-Хана Султана, аеропорту “Бельбек” поблизу Севастополя літають борти виключно російських авіакомпаній.

Аеропорт Сімферополя, 28 червня 2020 року

25 листопада 2015 року Кабінет Міністрів України оголосив про заборону перельотів літаків російських авіакомпаній над небом України. Із 26 листопада 2015 року Державіаслужба України заборонила транзитне використання свого повітряного простору для всіх авіакомпаній РФ.

За даними санкційної бази видання BlackSeaNews, Україна активніше запроваджує санкції проти російських авіакомпаній, які незаконно літають до Криму, ніж США та Європейський Союз.
 
Раніше Кримська правозахисна група неодноразово висловлювала занепокоєння тим, що окупаційна влада не припинила авіасполучення Криму з російськими регіонами, що створює додаткові ризики поширення коронавірусної інфекції.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter