Росія заборонила побачення українських політв’язнів з родичами через коронавірус

Дата: 18 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Федеральна служба виконання покарань Російської Федерації (ФСВП) заборонила в СІЗО та виправних колоніях побачення з підозрюваними, обвинуваченими та засудженими.

Про це повідомляє пресбюро відомства з посиланням на постанову головного санітарного лікаря ФСВП “Про запровадження додаткових санітарно-протиепідемічних (профілактичних) заходів, спрямованих на недопущення виникнення та поширення нової коронавірусної інфекції (COVID-19)”.

Документ заборонив тривалі та короткострокові побачення із 16 березня 2020 року. 

Окрім цього, санлікар заборонив допуск до місць несвободи співробітників кримінально-виконавчої системи з підвищеною температурою тіла і осіб, які протягом останніх 14 днів прибули з держав, де виявили COVID-19.

Повідомляється, що утримуваних під вартою людей із симптомами захворювання або підозрою на COVID-19 шпиталізуватимуть до державних та муніципальних лікарень. 

Про випадок відмови від побачення громадянський рух “Кримська солідарність” повідомила Айше Асанова, дружина політв’язня Марлена Асанова.

“Сьогодні зранку я прийшла на побачення. Хотіла потрапити до чоловіка, оскільки вчора стався невеликий інцидент у будівлі суду. Я знаю, що він дуже хвилювався з цього приводу. Щоб його трохи заспокоїти, я хотіла поговорити з ним. Але, на жаль, мені не вдалося до нього потрапити. Нам сказали, що через ризики можливого інфікування COVID-19 прийшов наказ, що із 16 березня 2020 року нікому не дозволяти побачення. І це обмеження діятиме щонайменше два тижні”, – цитує “Кримська солідарність” слова дружини політв’язня. 

Нагадаємо, наразі Російська Федерація незаконно утримує щонайменше 89 громадян України в тимчасово окупованому Криму та на своїй території з політичних та релігійних мотивів. Російські силовики після затримання українців у політично мотивованих справах часто не допускають до них незалежних адвокатів. У цей момент вони можуть через фізичний та психологічний тиск домагатися “зізнань” у скоєнні злочинів.

17 березня Офіс генпрокурора попросив прем’єр-міністра Дениса Шмигаля розробити превентивні заходи, які дозволять запобігти COVID-19 серед в’язнів у місцях несвободи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter