Кабмін просять розробити превентивні заходи безпеки від коронавірусу для в’язнів

Дата: 18 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Офіс генпрокурора звернувся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля й наголосив на необхідності розробити превентивні заходи із запобігання поширенню COVID-19 серед в’язнів у місцях несвободи, а також персоналу, який контактує з ними. 

Про це повідомили у відомстві. 

В Офісі Генпрокурора наголосили, що йдеться не тільки про установи виконання покарань і слідчі ізолятори, де наразі утримують понад 52 тисячі осіб, а й ізолятори тимчасового тримання Нацполіції, психіатричні заклади МОЗ, дисбати та гауптвахти Міноборони, школи та училища соціальної реабілітації Міносвіти, а також пункти тимчасового перебування іноземців і осіб без громадянства Державної міграційної служби тощо.

“В’язні беруть участь у слідчих діях і судових засіданнях, підлягають етапуванню (конвоюванню), мають право на побачення, в тому числі зі стороною захисту, отримання передач тощо. Окрім того, не можна виключати прояви групової непокори та акцій протесту в місцях несвободи”, – наголошують в Офісі генпрокурора. 

У зверненні офісу, зокрема, йдеться про те, що необхідно визначити перелік ізольованих місць із необхідним обладнанням та медичними засобами для окремого розміщення хворих в’язнів або працівників місць несвободи, розробити безпечні маршрути для пацієнтів і навіть запровадження в межах законодавства обмежувальних заходів щодо відвідування цих установ.

Нагадаємо, що з початку березня з в’язниць в Ірані звільнили приблизно 85 тисяч ув’язнених через поширення коронавірусної інфекції SARS-CoV-2. Таке рішення ухвалили, щоб знизити ризик у переповнених місцях позбавлення волі. На волю в країні виходять лише ті люди, які не скоювали тяжких злочинів та яких перед звільненням перевірили на коронавірус. 

Як відомо, задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні запровадили карантин на три тижні. Обмеження ввели, зокрема, на проведення масових заходів, у яких заплановано участь 200 та більше осіб. Крім того, із 12 березня до 3 квітня не працюватимуть навчальні заклади. Із 16 березня 2020 року і до 3 квітня також припиняється в’їзд іноземців та осіб без громадянства на територію України (окрім тих, що мають право на проживання в Україні). 

Через коронавірус на лінії розмежування на Донбасі припинили пропускати людей. Правозахисники вже почали отримувати численні звернення від переселенців, які виїжджали на непідконтрольні території тимчасово і тепер не можуть повернутися звідти. Рішення про тимчасове припинення роботи контрольних пунктів в’їзду та виїзду уряд ухвалив і щодо окупованого Криму. 

Кабінет Міністрів також ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України, а парламент запровадив покарання за порушення карантину. 

Про обмеження щодо коронавірусу у світі читайте тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter