Які обмеження Україна та світ запроваджують у зв’язку з коронавірусом (оновлюється)

Дата: 17 Березня 2020
A+ A- Підписатися

11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила пандемію і За визначенням ВООЗ, пандемія – це поширення нового захворювання у світових масштабах. Характеризується відсутністю колективного імунітету в людства і зазвичай ефективних засобів профілактики (вакцин) та лікування.) у зв’язку з поширенням у світі коронавірусу Covid-19.

За словами голови ВООЗ Тедроса Адхана Гебрейесуса, світ ще ніколи раніше не стикався з такою пандемією, але країни все ще можуть змінити її перебіг, якщо вчасно виявлятимуть та ізолюватимуть хворих. Він закликав країни розробити стратегію щодо запобігання поширенню інфекції.

Зараз щодня скасовуються авіарейси, переносяться заплановані заходи, закриваються кордони та обмежуються переміщення всередині країн.

Згідно з мапою gisanddata, на планеті вже понад 150 країн та територій, де виявили вірус, – серед них і Україна.

Ми збиратимемо й оновлюватимемо інформацію про те, які обмеження, зокрема обмеження пересування, запроваджують країни, щоб запобігти поширенню вірусу та вберегти своїх громадян.

З огляду на надзвичайну ситуацію більшість цих обмежень є виправданими для захисту життя та здоров’я людей.

Обмеження в Україні станом на 17 березня

В Україні із 17 березня запроваджуються жорсткі обмежувальні заходи у зв’язку з поширенням коронавірусу, які триватимуть щонайменше до 3 квітня. Українців закликають залишатися вдома.

Зокрема, із 17 березня Україна закриває всі пасажирські авіасполучення і кордони. Але в МЗС обіцяють, що всі українці, які перебувають за кордоном, зможуть повернутися до України.

З 12.00 18 березня в Україні забороняють залізничні, авіа- та автобусні міжміські й міжобласні пасажирські перевезення. Нацполіція контролюватиме дотримання цих норм.

Крім того, із 17 березня до 3 квітня заборонено перевезення пасажирів метрополітеном у Києві, Харкові та Дніпрі.

За цих обставин дозволено перевозити не більш ніж 10 пасажирів одночасно в трамваях, тролейбусах та автомобільному транспорті, в автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах.

Із 17 березня в Україні заборонено проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб. Дозволені лише заходи, необхідні для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Також Державна прикордонна служба запровадила додаткові тимчасові обмеження на лінії розмежування.

Із 16 березня до 3 квітня з тимчасово непідконтрольних Україні територій не пропускатимуть громадян, які не мають постійної реєстрації на підконтрольній території, а також іноземців та осіб без громадянства, що не мають постійної реєстрації місця проживання на підконтрольній Україні території.

Водночас у зворотному напрямку вказаних осіб пропускатимуть без обмежень.

Крім того, тих, хто має постійну реєстрацію місця проживання на підконтрольній Україні території, не пропускатимуть на окуповані.

Голова Луганської області Сергій Гайдай наголосив, що 60-денний термін, у який жителі окупованих територій та переселенці мають проходити верифікацію в органах соціального захисту для отримання соцвиплат та пенсій, буде продовжено.

З 17 березня по всій Україні повинні тимчасово призупинити роботу заклади громадського харчування (ресторани, кафе), торговельно-розважальні центри, інші заклади розважальної діяльності, фітнес-центри, заклади культури.

Водночас дозволено надавати послуги з громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлення за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту.

На період карантину в Україні дозволяється торгівля продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Також можна здійснювати банківську та страхову діяльність.

Міністерству охорони здоров’я доручено тимчасово припинити планову госпіталізацію та планові операції, крім невідкладних та термінових. Крім того, максимально підготувати та перепрофілювати медичні заклади для прийому та лікування інфікованих хворих у тяжких станах.

Контроль за виконанням даної постанови уряду покладено на МВС та Національну поліцію.

Органам влади, підприємствам та організаціям рекомендовано забезпечити організацію позмінної роботи працівників, а за технічної можливості – також роботи в режимі онлайн.

Читати також: МОЗ спільно з Facebook запускає сервіс інформування про коронавірус

Також Кабмін 00:01 17 березня ввів надзвичайну ситуацію в Чернівецькій і Житомирській областях ввести, де були виявлені перші випадки коронавірусу в Україні.

Обмеження через коронавірус у світі станом на 16 березня

Щоб запобігти поширенню коронавірусу і мінімізувати його наслідки, низка країн уже запровадила обмеження на пересування, перетин кордону, оголосила карантин або режим надзвичайного стану.

Італія

Італія посідає друге місце у світі після Китаю за кількістю інфікованих і померлих унаслідок поширення коронавірусу. На 16 березня померло вже понад 1800 людей, число інфікованих наближається до 25 тисяч.

За рішенням уряду у всій країні оголошено карантин і заборонено переміщення між різними населеними пунктами, за винятком випадків особливої ​​потреби. Закрито всі навчальні заклади, кіно, театри, музеї, спортивні споруди, дискотеки, паби, скасовано масові заходи.

Закрито всі торговельні точки, крім продуктових і аптек, скорочено роботу громадського транспорту.

До країни ​​також заборонено в’їзд іноземцям.

Уряд планує виділити на підтримку економіки, що потерпає від коронавірусу, додатково 25 млрд євро.

Станом на 16 березня відомо, що авіакомпанії “МАУ”, Ryanair та WizzAir призупинили всі рейси до Італії до перших дат квітня. Також українська лоукост-авіакомпанія SkyUp призупинила чинні рейси та відклала початок раніше анонсованих регулярних рейсів до країни. 

Іспанія

Іспанія – на п’ятому місці у світі і на другому в Європі за кількістю інфікованих та померлих від коронавірусу (7 844 та 292 відповідно).

З понеділка, 16 березня, в Іспанії запроваджено надзвичайний стан. У межах цього заборонено в’їзд усім іноземцям, закрито всі школи, кіно і театри, бари, ресторани і непродовольчі магазини.

 

Також обмежено переміщення країною. З понеділка в Іспанії можна виходити на вулицю лише для купівлі продуктів, ліків та інших предметів першої потреби, для поїздок на роботу і назад, візитів до банків та медзакладів, надання допомоги рідним та інших невідкладних випадків.

Влада Мадрида в суботу за допомогою дронів, оснащених гучномовцями, закликала жителів повернутися з вулиць додому.

Мерія Севільї скасувала традиційні великодні святкування.

Під заборону також підпадають заняття спортом на вулиці, і вже відомі випадки, коли поліція затримувала тих, хто робив спортивні пробіжки та велосипедні тренування.

Загалом, повідомляють іспанці в соцмережах, поліція може зупиняти будь-кого і питати, куди і з якою метою він іде.

Наразі обмеження оголошено на 15 днів, тобто до 30 березня.

Водночас три автономії Іспанії – Каталонія, Валенсія і Балеарські острови – вважають запроваджені заходи недостатніми і вимагають у центрального уряду дозволу повністю закрити свої кордони, перекривши дороги і припинивши залізничне та авіасполучення з іншими частинами країни. Прохання мотивовано тим, що нібито 70% інфікованих коронавірусом зосереджено в Мадриді і мадридці масово роз’їжджаються по своїх прибережних дачах.

Авіакомпанії скасовують рейси до Іспанії. У суботу британський авіаперевізник Jet2 розгорнув літаки прямо в повітрі після того, як керівництво компанії оголосило, що скасовує всі рейси до цієї країни.

Франція

Франція – на сьомому місці у світі за поширенням коронавірусу. Станом на 16 березня захворіло 5 437 людей та померло 127.

У Франції із суботи, 14 березня, заборонено масові заходи, закрито всі магазини, крім продуктових, бари, ресторани, нічні клуби. Працюють аптеки, банки і автозаправки.

Ейфелева вежа також закрита для туристів.

Прем’єр-міністр Франції Едуар Філіп у суботу звернувся до громадян країни з проханням скоротити кількість поїздок, особливо міжміських. “Кращий спосіб уповільнити епідемію – це соціальна ізоляція”, сказав Філіп. Однак місцеві вибори, заплановані на неділю, країна не скасувала.

Як повідомляє в понеділок, 16 березня, Інтерфакс із посиланням на джерела інших медіа, у Франції готується указ, який запровадить у країні часткову ізоляцію жителів для боротьби з епідемією,

Німеччина

Країна – на шостому місці у світі з поширення коронавірусу. Захворіли 5 813, померли 13 людей.

Влада Німеччини ухвалила рішення закрити кордон з Австрією, Францією і Швейцарією через поширення коронавірусу.

Кордон залишать відкритим для повернення до країни громадян Німеччини, а також для тих, хто працює або навчається в іншій країні. Крім того, влада планує зберегти вільне пересування товарів.

Комітет німецького уряду з подолання коронавірусної кризи на чолі з канцлеркою Анґелою Меркель засідає в Берліні 16 березня.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр звернувся до німців із закликом вдатися до жорстких та термінових обмежень у власному побуті та робочому житті:

“Наше самообмеження сьогодні може завтра врятувати життя. Ми переможемо вірус. Але в якому суспільстві ми житимемо після цього та в якому світі – залежить від того, як ми діятимемо сьогодні”.

Водночас федеральна німецька земля Баварія вперше за свою сучасну історію оголошена зоною катастрофи через кризу з поширенням коронавірусу.

З вівторка будуть закриті бари, кінотеатри та басейни, а із середи – магазини, які не надають основних послуг. Також закриють спортивні поля та ігрові майданчики. Навчальні заклади вже були закриті минулого тижня.

Чергові місцеві вибори в Баварії, які мають відбутися через два тижні, будуть проведені через голосування поштою.

Магазини з продажу харчових продуктів та товарів першої потреби, аптеки, АЗС, банки можуть залишатися відкритими до 22:00 у будні та 18:00 у неділю.

Австрія

Заборонено всі масові заходи. Також із понеділка заборонили збиратися групами понад п’ять осіб, закривають усі бари й ресторани, запроваджено обмеження на в’їзд до країни.

“Ми закликаємо австрійців самоізолюватися. Це означає, що контакти можливі тільки з людьми, з якими вони разом живуть”, – йдеться в заяві канцелярії канцлера Австрії Себастьяна Курца, яку цитує Інтерфакс.

Чехія

Уряд Чехії оголосив надзвичайну ситуацію з 12 березня на 30 днів.

Під забороною кіно, театральні, музичні та інші мистецькі вистави, спортивні, культурні, релігійні, танцювальні та інші подібні заходи, виставки, фестивалі, паломництва, дегустації. Будуть закриті ринки та ярмарки, освітні заходи – як державні, так і приватні – за участю понад 10 осіб.

Заборона не поширюється на збори конституційних органів, органів державної влади, судів та інших публічних осіб, що проводяться згідно із законом.

Уряд також забороняє роботу закладів громадського харчування з 20:00 до 6:00.

Крім того, забороняється відвідування спортивних споруд, тренажерних залів, природних та штучних басейнів, соляріїв, саун, оздоровчих комплексів, музичних та соціальних клубів, розважальних закладів, публічних бібліотек та галерей.

З 14 березня уряд розпорядився заборонити в’їзд для всіх іноземців, які приїжджають із районів ризику. Іноземці не зможуть перетнути чесько-австрійський та чесько-німецький кордони.

Це не стосується чеських громадян або іноземців, які мають постійне або тимчасове проживання в Чехії.

З 14 березня уряд заборонив громадянам Чехії їздити до 13 країн з високим ризиком захворювання, зокрема до низки країн ЄС, таких як Італія, Іспанія, Австрія, Норвегія, Швеція чи Франція.

З понеділка, 16 березня, до 24 березня запроваджено обмеження на пересування всередині країни, за винятком випадків гострої потреби.

Заборона на вільне пересування не поширюється на поїздки на роботу, необхідні сімейні поїздки або відвідування медичних установ.

Згідно з урядовими розпорядженнями, люди повинні триматися на відстані не менш ніж 2 метри в магазинах або на пошті і, якщо можливо, використовувати безготівкові розрахунки. Магазини повинні переконатися, що у них є умови для цього.

Британія

У Британії, яка перебуває на 11-му місці у світі щодо поширення коронавірусу, планують на місяць відправляти на карантин усіх людей, старших за 70 років.

Уряд оголосить про це офіційно найближчими тижнями. Міністр охорони здоров’я Метт Генкок заявив, що розуміє, що влада просить дуже багато, тому що йдеться про дуже тривалий карантин із забороною виходити з дому і приймати гостей.

Нагадаємо, що люди, старші за 70 років, перебувають у зоні ризику.

Ірландія

Із закликом закрити до 29 березня всі ресторани, паби і бари виступив уряд Ірландії. Цей захід поширюється на бари та паби біля готелів.

Литва, Латвія

Заборонено в’їзд іноземцям; карантин; закрито школи та інші освітні установи, кінотеатри, театри, музеї, спортзали.

Естонія

Режим надзвичайної ситуації. Заборонено в’їзд іноземцям; карантин; заборонено публічні заходи і збори; закрито школи та інші освітні установи; закрито кінотеатри, театри, музеї, спортзали.

Словаччина, Угорщина, Болгарія

Режим надзвичайної ситуації; закрито кордон для іноземних громадян.

Норвегія

Уряд Норвегії ухвалив рішення висилати з країни всіх іноземців, які не мають дозволу на проживання. Такі заходи вживаються “з міркувань суспільної безпеки”.

Польща, Данія

 Заборонено в’їзд іноземцям.

США

Станом на 16 березня США на восьмому місці у світі за поширенням коронавірусу. Там захворіли 3 774 людей та померли 69.

Країна заборонила в’їзд громадянам ЄС і людям, які менш ніж 14 днів тому перебували в країнах Євросоюзу; обмежено в’їзд британцям та ірландцям.

Великі міста в США оголосили про часткове закриття громадського простору тоді, як країна бореться з поширенням коронавірусу.

 

Влада Нью-Йорка і Лос-Анджелеса 15 березня оголосила, що тут будуть тимчасово закриті ресторани, бари, клуби і театри.

У Нью-Йорку обмеження набувають чинності 17 березня і діятимуть невизначений наразі час. У Лос-Анджелесі заборона починає діяти негайно і залишатиметься чинною до кінця місяця.

Лос-Анджелес також оголосив, що тренажерні зали доведеться закрити, тоді як влада Нью-Йорка заявила, що закриє школи.

У Лас-Вегасі, який приймає понад 40 мільйонів туристів на рік, казино заявили, що закриваються до подальшого оголошення.

У Маямі, популярному напрямку для студентів під час весняних канікул, поліція закрила пляжі.

А у Вашингтоні, столиці країни, більшість музеїв та визначних пам’яток закрито принаймні до кінця місяця.

Канада

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо не відкидає закриття кордонів для боротьби зі спалахом коронавірусу.

Аргентина

Про закриття кордонів на 15 днів, скасування занять у навчальних закладах, закриття парків та інших місць масового відвідування оголосила Аргентина.

Різні обмеження щодо масових заходів, обмеження на в’їзд запровадили країни Перської затоки, включно із Саудівською Аравією, Катаром, ОАЕ та Оманом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter